H&M och ansvaret eller hur var det nu?

Många modeller som är för smala” säger H&M chefen Karl-Johan Persson och sedan framkommer det att de retuscherat den kvinnligaste av kvinnor, Beyoncé som mycket väntat blivit rasande. Det är inte första gången någon försökt redigera Beyoncé och alla har möta hård kritik från stjärnan själv. Det är en sak jag beundrar med Beyoncé, hennes beslutsamma kamp mot smalhetsidealet idag. Benknotor är inte det vackraste, kurvor är vackra och kvinnor inte skelett.

Modebranschen kämpar hårt mot sneda kroppsideal och svåra sjukdomar. Och det blir inte bättre när H&M som säger sig ha ”ett jättestort ansvar” kablar ut bilder på Jennie Runk som de säger är en modell med sunda kroppsideal och det senare framkommer att hon är en Plus modell och alltså bara ska visa kläder för Generous kollektionen inte hela kollektionen. Det ger ytterligare ett snett intryck av modebranschen. Finns ett djupare utlägg om det här.

Vi är nedsköljda med krav på hur vi ska se ut, vara och tycka. American Apparel lanserade en kollektion Unisex skjortor genom att framställa alla män som astråkiga och tillknäppta medan kvinnor med samma skjorta var halvnakna, poserade med stringtrosor eller kravlade runt på köksbänkar endast iförd en skjorta. Som om vi kvinnor krälar runt halvnakna på möbler sådär lite till vardags….

Många gånger är reklam helt obegriplig och framför allt H&M har rasat i mina ögon vilket är väldigt tråkigt eftersom kläderna ofta är bra och priserna fantastiska. Men jag kan inte med gott samvete köpa kläder hos en butik som inte bryr sig. Jag klippte mitt kort när 300 medarbetare i en fabrik som tillverkar H&M kläder svimmade pga giftångor. De har fabriker bla i Kambodja där människor arbetar under fruktansvärda förhållanden. Action Aid gjorde sammanställde denna rapport 2011. Och de är inte ensamma utan i gott sällskap av de flesta klädjättar i branschen.

Var ska man egentligen kunna köpa kläder som går att bära med gott samvete inte till bekostnad av andra människors liv? Känns som ett högt pris för skönhet…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s