Planeringsdagar i all ära – uppföljning

Att det handlar om en hjärtefråga krävs inget större geni för att se, över 40 000 views talar sitt tydliga språk och oändliga kommentarer. Jag har läst så mycket bra och lite strunt såklart men över lag har jag fått en mycket bättre översikt både över människors olika situationer och olika lösningar i kommuner. Ibland inga lösningar och det är något vi föräldrar kan påverka som många läsare säger, genom kommunval men också genom opinionsbildning. Har någon försökt lyfta frågan till kommunen och visat exempel från kommuner med en annan lösning? Det är lätt att få tunnelseende på vilken arbetsplats som helst så nya idéer och lite friska vindar kan inte skada! Besök kommunen, engagera er i nämnder istället för att klaga.

Min egen åsikt står fast, det är för få dagar för så många barn och så lite personal. Tänk er själva att le flera hundra gånger varje dag tilla alla barn och alla stressade föräldrar, morgon, lunch och kväll för att inte tala om alla timmar däremellan. Barn som slår sig, skrattar, skriker, dansar, klagar, bråkar, skräpar ner, vill ha, bara måste, ”men x fick ju!!!” och kramas. Lägg sedan till föräldrar som frågar, önskar, kräver, suckar, blir missnöjda, är stressade, trötta, ringer, klagar, vill ha, ”men jag hörde ju om en annan förälder som…!!!”, ber och lite mindre kramar. Och planering i all ära, flexibilitet är något som avverkas i parti och minut inom skolan för barn går inte planera. Verksamhet kan planeras, inte barn….

För mig är det en lisa för själen att gå till fritids, lämna en småtrött dotter (av en trött mamma) och mötas av ett leende och ”Vi tar det härifrån, åk till jobbet!” Säger hon/han som är på sitt jobb, med min dotter och ler. Ser min dotter ibland gå med hårda hälar in och muttra, andra gånger hoppa in av lycka och ibland dansa och kramas. Fritids och förskola möts inte av ett humör på dagarna utan av hela registret många gånger om. Varje dag, år ut och år in. När de går hem ska de möta sina barn och sin familj, le och fråga hur dagen varit. Och börjar om för deras barn är som alla de barn de arbetar med. Jag vill inte komma hem, öppna datorn och upptäcka att det är exakt samma system där som när jag lämnade jobbet…..

Vi klagar massor när det inte funkar med vår planering, men berömmer vi när de löser våra dagar? Säger vi tack när de tar emot våra barn med öppen famn och vi kan samla vår dåliga morgonstart till en bättre innan vi kliver in på vårt jobb? Eller går hem och söker jobb? Uppskattar vi helt öppet den möjlighet vi får att pausa vårt föräldraskap inför att jobba, andas in och andas ut.

Jag gör, ofta, mycket och till många. Det började jag med när jag hörde så många klaga och det skar sig i öronen av hur mycket klagande som kom och så få beröm. En gång mailade jag ut till skolan att deras pedagoger är det bästa som finns och jag önskar (helt ärligt) att de funnits under min skoltid för jag hatade skolan. Lärarna hade ingen sympati eller förståelse. När jag blev retad fick jag skylla mig själv minns jag en gång att en lärare sa när jag grät efter en rast. Skamsen fick jag sedan gå genom klassrummet efter en halv lektion och sätta mig. Ingen kram, ingen tröst, inga frågor. Så kom inte och säg att pedagoger idag är något annat än guldhjältar. De kramar våra barn, tröstar, frågar, kommer ihåg så sjukt många detaljer om deras fritid att jag häpnar (!), coachar, lyfter och utvecklar. De bygger en framtid som är vacker att skåda och får barnet i mig att avundas tusenfalt.

Nästa gång ni lämnar till fritids och möts av en leende pedagog så le, säg tack. Tusen gånger tack! Och åk till jobbet med gott hopp om att de planerade en fullspäckad, kreativ, engagerad och fantastiskt utvecklande termin för ditt/dina barn! Minns också att det kommer en dag då fritids tar slut, det går fortare än ni anar…

Som avslut har jag klippt ut en del underbara och tänkvärda kommentarer från Hej du som tycker planeringsdagar är onödiga! Läs och fundera. Vill ni se helheten så gå in på inlägget ovan och läs flödet.

Caroline Ovesson
”Jag har arbetat som kassabiträde också. Långt ifrån samma arbetsuppgifter. På min avdelning är vi två pedagoger på 20 barn. Tror inte riktigt att du kan förstå vad det innebär.”

Caroline Owesson
”Övertid har vi gott om så det räcker inom förskolan. Vi har ingen rätt till varken komp eller övertidsersättning. Och ändå så får man sitta vissa kvällar hemma och förbereda morgondagen för att planeringstiden inte räcker till. Jag har inte 10 veckors semester. Och de pedagoger som har det har arbetat in den tiden under resten av året och är väl värda att få spendera lite tid med sina familjer.”

anne-marie
”Det är det utanför ramen tänket många kommuner behöver h, som skulle underlätta massor för föräldrar. Det är ju faktiskt så att många föräldrar som lyckas ta ledigt får jobba in den tiden de missat under sin lediga dag. Vilket faktiskt ger mindre tid med barnen i slutändan.”

Mollan
”Vi förskollärare arbetar kvällar och planerar enbart på kvällar/helger UTAN att få övertid resterande del av åter, förutom dessa ynka 4 dagar om året… Ibland behöver man sitta tillsammans en hel dag för att kunna dikutera igenom saker ordentligt och inte bara några korta timmar efter jobbet när alla är trötta i huvudet. Förskollärare har INTE 10 veckors semester, vi har 5 precis som alla andra, lärare som har 10 veckors sommarlov (inarbetat eftersom de har 45 h/arbetsvecka vilket i slutändan betyder att de och du arbetar precis lika många timmar på ett år…) planerar däremot flertalet dagar under lovet.”

Mollan
”därför att eftersom vi har så extremt lite planeringstid och så otroligt mycket att göra På FÖRSKOLAN så får vi mängder med kompensationstid som bara får tas ut när det inte kostar förskolan några pengar, dvs när det är få barn på förskolan och ingen vikarie behöver sättas in, vilket sammanträffar med slutet och början på terminen, under dessa kort veckor passar de som inte kompar också på att göra allt som inte hunnits med under året, städa, sortera, beställa nya grejer, möblera om, förbereda för nya inskolningsbarn och ta bort efter de som slutat mm.”

Camilla
”I Motala kommun har vi ”Förskoleteam” (3st utbildade pedagoger) som kommer och tar hand om barngruppen en dag i månaden så personalen kan gå iväg och planera sin verksamhet. Barnen kommer som vanligt och det funkar fantastiskt bra, kanske fler kommuner kan ta efter ”

Maria
”Syftet med dagens föskola är inte att dina barn ska ha tillsyn för att du och din respektive ska kunna jobba båda två. Dagens förskola har blivit så mycket mer, det är barnens första möte med det svenska skolsystemet. Vi i förskolan liksom den vanliga skolan följer en läroplan i allt vi gör med barnen.

Kanske de här som inte inser skillanden mellan ”det gamla dagisbegreppet” och den förskola vi har av idag ska ta sig tid att läsa igenom och fundera över innehållet i Läroplanen för förskolan innan ni höjer rösten!”

Mollan
”exakt! Varför ska vi förskolepersonal alltid behöva lägga kvällar när man är trött i huvudet på att planera, vi behöver verkligen de få dagar vi kan få till att planera, utan att ges dåligt samvete av föräldrar som inte visa någon förståelse. Jag kan bli så himla trött, dagens föräldrar är så bortskämda, är så otroligt snabba med att påpeka samhällets ansvar medans man själv inte har något. Att vi inom förskolan sliter som djur med ett ständigt leende på läpparna är en annan femma, bara vi får VÅRA rättigheter tillgodosedda så spelar det ingen roll om personalen går på knäna . Och att de flesta också sen tar för givet att man ska kunna lämna in sina barn 8-10 timmar om dagen trots för det är ju så käckt att man kan gå och handla och träna eller få lite egentid – någon här innan påpekade att dessa planeringsdagar kostar miljarder, vad tror ni alla de timmar ni har era barn på förskolan när ni egentligen inte jobbar kostar??? Är det rimligt att staten står för kostnaden av er barnpassning? morr, nu är jag kanske lite hård men blir så trött och frustrerad på alla bortskämda föräldrar.

Kan tillägga att jag för tillfället inte jobbar på förskola utan på ett kontor och det är rena semestern i jämförelse, gå i våra skor en vecka så kanske ni inte gnäller så mycket sen.”

Anne-Marie
”Det är ingen som säger att ni inte ska få planera er verksamhet, tror att det folk reagerar över är att man inte kan planera det bättre, där jag bor har alla i vårt rektorsområde planeringsdag samtidigt så du bor nog i en bra kommun.
Det går inte generalisera hur det ser ut, alla kommuner och rektorsområden bestämmer själva hur de lägger upp det.

Det andra som många reagerar över är just det att alla på hela förskolan måste gå samtidigt, man kan dela upp sig i mindre grupper så att man slipper lämna sina barn med människor de aldrig träffat innan bara för en dag. Jag vill att mina barn ska känna sig trygga när jag lämnar dem och många med mig känner nog samma sak.

Jag jobbar inte inom fsk, men jag får utså att folk står och nyser och hostar över mig också, men jag är inte mer sjuk än någon annan.
Alla som jobbar med kontakt med människor får uppleva samma saker som er, är det inte kollegor som kommer till jobbet när de är sjuk så är det, kunder, gäster eller andra man träffar under sin arbetsdag eller på väg till jobbet.

Mista mig inte för jag är imponerad av att ni orkar, men in är inte den enda yrkeskategorin som inte får vikarier när någon är sjuk. Det finns många som får jobba dubbelt när deras kollegor är frånvarande.

Sen kan jag inte för allt i världen tro att man hellre jobbar än är hemma med sina barn, men det är många som inte har något val utan måste jobba för att få ihop sin vardag. Alla jobbar inte måndag- fredag 7 – 16 eller 8- 17 på kontor där man bara kan lämna allt för att vara ledig.”

Sandra
”Tänk att några få ynkiga planerings/studiedagar kan orsaka sånt rabalder….

Jag har 3st barn (7,6 & 1år gamla) som går på 3 olika ställen och ingen av dom har planeringsdagar samtidigt… + att jag arbetar i förskolans värld på en avdelning med 22st barn och med pedagoger på 2.80%….

Det finns ingen möjlighet att klämma in mer planering i vardagen än vad man redan gör tyvärr…. Utöver att man har arbetstid under Fsk öppettider så har man även möten på kvällstid ca 4h varje månad som är obligatoriskt + att man till och från får gå på fortbildning (om man har tur) oxå den på kvällstid…

Vi jobbar knäna av oss som det är ändå och får sällan vikarier då någon är sjuk eftersom det kostar för mkt pengar och får därför jobba dubbelt så mkt… Vi får heller inte ta semester när vi vill eftersom man i princip bara tar in vikarier under sommarledigheten och det innebär att de som är kvar får i sånt fall slita dubbelt… Vi blir ofta sjuka eftersom många föräldrar anser att de inte har råd/tid att vabba och skickar sina små snoriga till Fsk , de de inte tänker på är att de små underbara nyser och hostar rakt ut (många gånger i vår mat) och smittar både pedagoger och andra barn
Ni får inte glömma bort att vi pedagoger ständigt ska ha ett leende på läpparna och vara tillmötesgående mot alla barn, föräldrar och andra pedagoger…

Just det som jag skrev i början så har jag ju en familj oxå som jag ska mysa med varje morgon och kväll (stressa upp alla varje morgon med allt vad det innebär samt samma sak varje kväll) och har jag tur får man sova åtminstone 4h varje natt innan man vaknar av nån av barna och sedan ligger man där och försöker planera sin arbetsdag i barngruppen eftersom man inte hinner göra det annars….

Vi behöver verkligen våra planerings/studiedagar för att få ihop en bra verksamhet…
Så snälla sluta gnäll!!!”

Susanne Martins
”Vi som fick barn under slutet av 70-talet var överlyckliga om vi fick barnomsorg när barnet var 3-4 år, så jag kan inte förstå hur man kan klaga på att förskola och fritids stänger en eller två dagar/ termin, för att planera en bra och pedagogisk verksamhet för barnen.” Susanne Martins

Pia
”lång lov ledighet? Fritids pedagoger får som alla andra 5 veckor om året…..och klämdagar är bort tagna för länge sedan….Jag hade inte fritids när jag var liten och min mamma jobbade. Vi klara oss mycket själva för….undrar vad som hände med att lära barn om självständighet. Vi var 3 syskon och från 7 års åldern var man hemma själv i många timmar. Personligen så tycker jag inte världen har blivit farligare på nått sätt.”

Anne-Marie
”Jag har inget emot att förskolor har planeringsdagar, det förstår jag.
Det jag tycker är konstigt är att man väljer att ha planeringsdag för alla avdelningar/förskolor på samma gång, visst man behöver byta erfarenheter med andra, det köper jag.
Men när alla förskolor, fritids och skolor i samma rektorsområde har planeringsdag samtidigt blir det svårt för föräldrar att lösa det med ledighet. Man skulle ju kunna dela upp det lite mer så att inte hela förskolan behöver stänga, ta ett par avdelningar från varje förskola och täcka upp med vikarier om det blir för många barn/pedagog. Då får ju våra barn vara där de är vana att vara och pedagogerna som är kvar har de antagligen träffat innan så det blir inte helt nya ansikten för dem.
Sen kan man ju ha ett roterande schema så att man får utbyta erfarenhet med olika avdelningar vid olika tillfällen.

Det finns många andra arbetsplatser som får lösa det på det sättet, då det inte fungerar att man stänger en hel verksamhet för planering.
Jag jobbar på flygplats, vi har öppet 365 dagar per år vi kan inte stäng vår verksamhet helt för att vi ska ha planering, det fungerar inte.

Det är som du säger det finns en lösning på allt, men man kanske inte alltid ska lägga över jobbet med att fixa och trixa föräldrarna. Vi kommunen så kan de lösa planeringsdagarna på ett bättre sätt, men nu har man gjort så här i så många år och då fortsätter man att jobba så.
Ska man ha riktigt nytta av sina planeringsdagar kanske man ska titta på att jobba över kommungränserna och byta erfarenheter även den vägen.
Jag tror nämligen att om man bara träffar samma personer varje gång man har planeringar så har man en tendens att fastna i samma hjulspår.
Det är inte bara vi som föräldrar som ska sen lösningar utanför ramen.”

Nina
”Jag har inget emot planeringsdagarna för jag vet att de behövs! Däremot kan jag bli lite irriterad över hur de läggs. Vårt dagis har stängt 4 v i juli, så har de öppet i 2 v för att sen ha en planeringsdag… Varför inte lägga den direkt efter julistängningen? Då måste ju samtliga 9 anställda ha haft semester? Det är minimalt med barn på dagiset ändå.
Samma sak vid jul, då lägger de en planeringsdag i början av december och sen skickas det ut en lapp om hur vi ska vara lediga vid jul. De flesta föräldrar passar ju på att vara lediga kring jul iaf och en dag runt jul borde ju passa för planering även för förskollärare? Utan att de blir lidande och missar en massa ledighet.
Jag har inga betalda klämdagar på mitt jobb, fem v semester är det jag har. Däremot har jag flextid, och klämdagar behöver jag inte jobba hela dagen utan kan gå hem utan flexavdrag eller löneavdrag efter 2/3 av dagen. En sån dag skull kosta mig mindre i tid/pengar, och dagiset är ju ändå öppet som vanligt då så förskollärarna missar ju ingen klämdag som nån skrev här ovan…
Men jag gillar läget (har jag nåt val) och som tur är så har jag en farmor som mer än gärna tar hand om sonen under dessa planeringsdagar. Men jag tycker att man kan försöka förstå att alla inte har det så bra, ensamstående föräldrar (oftast mammor) utan socialt kontaktnät eller jobb där de kan ta ledigt alla gånger och där ekonomin inte tillåter att man sjukskriver sig.
Att det anordnas möjlighet för barnen att vara nån annanstans brukar inte vara det optimala lösningen heller, att komma till ett nytt dagis, med ny personal och nya barn där man inte känner någon alls. Det är inget jag skulle vilja utsätta mitt barn för. Jag har vänner och släkt som berättat hur deras barn mått dåligt och varit ledsna då de både lämnat och hämtat! Det är bara att minnas själv hur det var då man själv började nytt jobb. Hur jobbigt det var, lägg till sen att du är liten och att det mesta som är nytt är en aning läskigt… Nä fy.
Man måste kunna se båda sidor i det hela, allt är inte svart eller vitt, det mesta är en oändlig gråskala.”

Mattias pedagog
”Arbetar på förskola och knappast så att dessa planeringsdagar är lediga dagar för oss pedagoger. Då samlas vi hela arbetslag. Diskuterar och planerar hur vårt läsår skall se ut. Vad vi behöver förändra och hur barngrupperna ser ut vilka intressen det har etc. Vi har ett schema vad som kommer ske 8-17 även denna dag och det är viktigt arbete och nödvändigt för att barnen ska få en bra vardag hos oss.

Så snälla säg inte att vi får två dagar extra ledigt efter semestern bara för att vi just dessa dagar inte tar hand om barnen.”

Rose-Marie Hassel Lind
”Marie, ingen säger att man är en dålig förälder för att man inte alltid kan fixa passning på planeringsdagarna. Det är inte det det handlar om. Det handlar om kvaliteten på omsorgen för DITT barn. Det erbjuds oftast vikarier eller annan förskola/fritids att lämna på men det är inte alltid att det ”passar” föräldrarna. Men det finns kanske nån kompis till barnet som ska vara hemma som ditt barn kan vara hos. Ibland tror jag att lösningen finns där men det är svårt att se den av olika orsaker. Många vill inte vara till besvär eller tränga sig på men om barnet kan vara där en dag så kanske tjänsten kan återgäldas på andra hållet nästa gång. Vi har planeringsdagarna för att ge ERA barn kvalitet på tiden dom är hos oss så att det inte bara blir en förvaringsplats, för det vill ni väl inte! Ibland tror jag att vissa föräldrar (långt ifrån alla) har svårt att se vårt jobb som just ett jobb, men det ska ni veta, det är ett jobb o ingenting annat. Men vi har det för att vi gillar barn och att vi vill ge dom en framtid.”

Linda
”Vänta här nu.. Om planeringsdagar bör läggas på klämdagar då de flesta ändå är lediga betyder ju att vi som jobbat skola/förskola ALDRIG får vara lediga klämdagar.. Och för er som gnäller om att skolpersonalen har lång ledighet… Denna långa ledighet har lärare jobbar in under året! För mig som assistent får jag ett kraftigt löneavdrag varje månad för att vara ledig sommar och jullov..
Jag har valt detta även fast jag är ensamstående mamma pga att mina barn har det behovet.”

Rose-Marie Hassel Lind
”Jonas Widegren, var i hela fridens namn har du fått för dig att skolpersonal som jobbar på fritids och förskolor har 10 veckors semester??? Jag jobbar på fritids och jag kan tala om för dig att jag har problem att få ihop mina 4 veckors semester på en sommar just p g a att jag har hand om andras barn. Denna sommaren fick jag ihop ca 45 timmars komptid för att jag får gå upp i arbetstid eftersom resurserna annars inte räcker till. Det är lärarna som har semester på sommarloven och då har dom ca 7 1/2 vecka vilket dom redan har jobbat in genom 45 h arbetsvecka. Dom har planering 1/2 vecka efter avslutningen och 1 vecka innan skolan börjar igen. Det är för era barn vi jobbar med detta men det innebär inte att vi lever o bor på fritids/förskolor, vi har ett eget liv också. Detta jobbet är en service för er som behöver men ibland undrar man. Förr hade vi planeringsdagarna utlagda på kvällarna men det blev för dyrt så då lade man det så här istället. För när personal kostar för mycket så måste dom pengarna dras in nån annanstans o då drabbar det barnens verksamhet istället. Hur vill ni att barnen ska ha det på fritids? Eller är det bara en plats att förvara barnen o resten struntar ni i? Precis som vi får planera så får ni planera för detta. Ni har god tid på er att fixa det och jag förstår så väl att det blir jobbigt för en del men det erbjuds ofta ett alternativ till att lämna barnen nån annanstans den dagen i kommunen men då gnälls det över det, för det är ofta med okänd personal för barnen eller längre iväg för att hämta o lämna. Men man kan inte få allt. Vi har hand om vår framtid men i första hand är det föräldrarna som har det största ansvaret, det var ett val man gjorde när man skaffade barn, för vad gjorde man det annars för.”

Lina
”Intressant diskussion. Det är supermysigt att få en extra bonusdag med sina barn och jag tar gärna dessa dagar. Problemet handlar ju inte om man vill spendera en extra dag med sina barn eller ej. Problemet är att man har ett jobb och har tilldelats x antal semesterdagar. När dagis stänger 4 veckor på sommaren + 4 studiedagar så har många 1 dag kvar. Är du ensam blir detta ett problem. Du har inga dagar kvar att ta vid jul eller andra klämdagar. Då tillåter kanske inte heller ekonomin att bara ta ledigt en dag utan betalt. Förskolan/skolan behöver absolut dessa planeringsdagar, men man borde kunna tänka i nya banor om när och hur man planerar dessa. Någon av dagarna kanske kan vara en klämdag som många ändå får ledigt. (Jag får inte heller ledigt alla klämdagar.)

Iår hade vi studiedag dagen efter skolavslutningen.Det blir för många att ta ledigt 2 dagar i rad om man vill vara ledig på skolavslutningen. Veckan innan var det 6 juni med klämdag. Detta betyder 2 veckor i rad där man får jobba 3 dgr. För de flesta blir detta ett problem. Jag får ingen vikarie för att jag är ledig några dagar utan det får jag ta igen när jag kommer tillbaka och så ser många jobb ut. Det blir istället stress och övertid. Det behövs lite mer förståelse för varandra. När jag tog upp detta med rektorerna så rycker de på axlarna. Bara för att jag har svårt att vara hemma så mycket i rad betyder inte det att jag inte värdesätter tiden med mina barn. Men jag har ett jobb som jag är rädd om och måste sköta. Man hamnar i kläm här.
Det är såklart jätteviktigt att de får möjlighet att planera verksamheten. Problemet är ju att ledningen för skolan (läs rektorer och politiker som bestämmer hur mycket pengar skolan får)inte är beredda att tillsätta de resurser som krävs för att att genomföra detta på ett bra sätt. Istället är det vi föräldrar som får slå knut på oss för att få det att fungera. Vem vill inte att skolan/förskolan skall få mer resurser?
Jag såg först nu inlägget från Malle om resurser och det är ju just det som måste förändras!
Se till att utnyttja din rätt att påverka detta till nästa val!”

Linda
”Måste bara inflika lite fint . Jag jobbar själv inom räddningstjänsten och det är inga problem att att få ledigt vid planeringsdagar. Min man är brandman och har heller inga problem att få ledigt. När vi va unga kunde vi sjukskriva oss från jobbet för att vi var bakfulla och varför kan du inte sjukskriva dig nu när det är planeringsdag om det totalt krisar sig? Mycket underligt att folk ens orkar ta upp frågan som att planeringsdagen är onödig! Dom är ju här för våra barn och planerar för att våra barn ska få det så bra som möjligt.

Själv ser jag framemot planeringsdagen nu den 30 aug för då slipper jag ställa kl på 05,20 och slipper väcka barnen kl 06 ,blir frukost i soffan framför tv:n och hoppas på att vi får en underbar ledig dag ihop.. Och det bästa av allt när dom säger : Mamma är du ledig i morgon? :ja det är jag.. Svar från barnen: JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA! Hur underbart är inte det ??”

Anna
”För de barn som absolut är i behov av barnomsorg dessa dagar så kan det ordnas om man pratar med personalen/förskole chefen. Man kan oftast ordna en plats för barnet på en annan förskola just den dagen. Så sluta klaga på planeringsdagarna, de behövs för just ditt barn! Och i min mening har vi för få planeringsdagar i förskolan.”

Hamid
”Många som är emot dessa planeringsdagar och som vissa föreslår övertid där planeringen ska ske, glömmer att öven skolpersonal kanske har egna familjer. Ni menar att hellre ska de strunta i sina egna familjer bara för att ni inte vill vara med era barn en eller två dagar per år.”

Malle
” ”Dagis” slutade existera som form i Sverige 1989! Vi har bara förskolor/dagbarnvårdare. Vi är en skolform, med egen läroplan, för att barn i Sverige idag ska ha så goda förutsättningar som möjligt. Vi kan ju ha planeringsdagar precis som skolan – och stänga x antal veckor/sommar. Verkar dock bättre med 4 dagar/år. Eller? Vad gäller vikarier mm så är det en politisk fråga. Ju mer skatt vi betalar, och ju mer av den skatten som de ledande politiska partiera i din kommun väljer att budgetera för skola/omsorg desto bättre för alla. Snart val….”

louiseinskottorp
”Jag är mamma. Jag har VALT att gå ner i tid för att just kunna ha tid för mina barn, må hända jag sätter mig i deltids-, kvinno- och pensionsfällan. Men vet ni vad. Jag bryr mig inte för jag vill vara med mina barn och tänker inte ligga på min dödsbädd och ha ångest för att jag inte gjorde det som alla vet var det rätta”

Caroline Ovesson
”Jag är förskollärare och vad jag anser om behovet av planeringsdagar behöver jag nog inte ens kommentera. Vill bara förklara två saker. Det går inte att ha vikarier under stängningsdagen hos oss för på fm är alla förskolepedagoger på fortbildning, det vill säga föreläsningar eller workshops. Skulle varit praktiskt omöjligt att ordna vikarier till detta. Både i antal och hitta bra vikarier som barnen känner. En sådan här dag kostar redan mycket för kommunen och där jag jobbar skulle det inte ens finnas pengar till vikarier. Varför stängningsdagen läggs i början på terminen säger ju nästan sig själv. Det är ju för att man behöver dagen just precis då. För att planera och strukturera upp arbetet inför kommande termin. Prata ihop sig i arbetslaget (som ev är helt nytt) om hur man vill jobba, vilken barnsyn man har och vilken struktur man vill ha. Bra också att hinna prata om enskilda barns speciella behov. Allt för att barnen ska ha det så bra som möjligt och känna sig trygga på förskolan. Enligt min synpunkt ur föräldraperspektivet (har två barn själv) kan jag tycka att det är bra att lägga denna dag i samband med semestern om den ändå måste ligga där i början av terminen. På vissa jobb kan det ju underlätta för chefen att behålla en sommarvikarie en dag extra, innan skolorna börjar. Tänker tex på högskolestudenter. Jag håller mig till denna ”korta” text. Skulle lätt ha blivit en bok annars, då denna fråga berör mig mycket.”

Beata
”Pappan som klagar blandar ihop ”dagis” med förskolan. Vill man ha sina barn på ”dagis” där personalen ”dricker kaffe o rullar tummarna” så behövs det verkligen inga planeringsdagar. Däremot på förskolan arbetar utbildade pedagoger som ska följa riktlinjer fr läroplan för förskolan!”

Anna
”Visst, jag njuter av alla tillfället jag får spendera med mina barn…Men ni måste förstå att min chef inte hoppar jämfota och skrattar av glädje. Speciellt inte när skolan BÖRJAR med en studiedag!!! Jag skojar inte…..min skola , precis som alla andra skolor. Har sommarlov, i en jävla massa veckor. Och att börja skolan med en studiedag är ett slag i ansiktet på oss ensamstående föräldrar. Jag har 5 veckor MAX. Jag arbetar dessutom i en bransch som inte tillåter mig att att ta alla semester dagar under sommaren. Jag kan låta gnällig men det känns väldigt tröstlöst. ”

Jonas
”Hej!
Jag tycker att din kommentar är bra. Jag är den andra tvilling pappan som förekommer i artikeln (rutig skjorta) och har genom artikeln fått bättre kunskap om hur planeringsdagar inom förskolan fungerar. Planeringsdagarna har jag inget problem med eftersom de är så få. Alla föräldrar är säkert angelägna om att förskolan ska hålla en hög kvalitet och att planering bidrar till detta är väl självklart. Jag sa felaktigt i intervjun att jag haft erfarenhet av förskola utan planering, vilket blev fel. Tvärt om har vår förskola haft ovanligt mycket planeringstid. Min teori är att denna frekventa planering var en förutsättning för att verksamheten alls skulle fungera med de MYCKET SMÅ PERSONALRESURSER som stod till buds. Personalen planerade nämligen under ordinarie tid, vilket innebar att ca 80 barn var ute på gården med 4-6 personal två förmiddagar i veckan. Tyvärr innebar detta också att verksamhetens kvalitet blev lidande. Att den pedagogiska ambitionen på gården i det läget var begränsad är lätt att förstå. Det viktigaste jag vill framföra i diskussionen är att förskolan måste tillföras mer resurser, men att även planering måste få ta tid.”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s