Hej våldtäktsman…

…jag önskar du en dag blir pappa till en dotter. Inte för att du egentligen förtjänar att ta del av hennes liv utan för att jag önskar du får veta hur det känns att ha en dotter. En vacker, bräcklig varelse som en dag kommer bli en fantastisk kvinna. Eller så borde det vara.
Visste du att kvinnor kan bli sterila av en våldtäkt? Skadorna kan bli så massiva att de förlorar sin förmåga att kunna välja biologiska barn. De kan trasas sönder såväl i kropp som själ och själen läker ibland inte alls.

Så en dag när du håller en nyfödd varelse i din famn, så totalt utlämnad till alla människor i hennes omgivning, totalt utsatt och hjälplös så hoppas jag du minns vad som hände en natt för länge sedan. Vad som hände en annan ung kvinna som var utsatt och hjälplös.
Se på din dotter, hon kommer älska dig oavsett enbart för att du är hennes pappa. En dag börjar hon gå, sedan springa och innan du vet ordet av så är hon tonåring. På väg mot en fest, med eller utan din vetskap. Lycklig, sprallig och förväntansfull. Sådär sprudlande livliga som enbart tonåringar kan vara. Nyfikna på livet och ofta förälskade i den och den. När hon går ut så titta på henne, se hur lycklig hon är, inse hur förbannat lyckligt lottad du är som vara en del av hennes liv. Du har gett en unik varelse liv och nu håller hon på att utvecklas till kvinna.
Visste du att de flesta kvinnor anklagar sig själva efter en våldtäkt? Att föräldrarna anklagar sig själv förtvivlade för att de inte fanns på plats? Att de inte kunde förhindra att ondskan anföll deras barn.

Den där festen. Hög musik, mycket folk och bara människor hon känner har hon sagt men hur vet du det? Du kan inte ens vara säker på var hon är. Du kan enbart hoppas att alla dina goda råd om att ta vara på sig själv och inte befinna sig i osäkra miljöer faktiskt fastnade. Att hon är ärlig och inte kommer med vita lögner. Att hon inte dricker när hon sagt att hon inte ska, att hon vet sin begränsning. Du hoppas att hon är med många av sina vänner och att de tar hand om varandra. Du hoppas hon är trygg.
Visste du att de flesta våldtäkter sker just inomhus och ofta av en bekant till offret? Det är förtroende det…och trygghet.

Så hon fnittrar och går in, det är spännande med nya människor, kanske äldre killar, gäng. Hon vill ju inte vara sämre än de andra. Så ivrig att gå upp i tonåren, de övre tonåren. Upptäcka livet och alla dess frestelser. Känna spänningen. Bli kär kanske. Mer fnitter och prat, bättra på sminket och det blir nog en del att dricka. För ovana går det snabbt att förlora omdömet. Du hoppas att hennes vänner kan hjälpa henne, att hon ringer hem om hon behöver din hjälp. Om hon får problem. Men tänk om hon på den festen möter någon, någon som du. Någon som utnyttjar en utsatt och hjälplös ung flicka, knappt en början av en kvinna. Som tar hennes mobil så hon inte kan ringa efter hjälp, tar hennes kläder och låser in henne i ett rum. Tänk om de är flera inte bara en, du finns ju ofta i antal du våldtäktsman. Gäng som hjälper varandra plundra unga flickor som om de vore köttstycken. Gruppvåldtäkter. Känner ni er tuffare då i gäng som skrikande grisar?
Visste du att sex med en sovande kvinna räknas som våldtäkt? En kvinna som sover kan varken säga nej eller ja. Och hon sa nej…

Det ska inte behövas en lag för att du ska veta att våldtäkt är fel, att bara ligga ner och önska att något ska ta slut inte betyder ”ja”, det ska inte behövas polisförhör för att du ska begripa var gränsen går.
Så när din dotter går iväg, ung tonåring och nyfiken på den vuxna världen, vad tänker du då? Jag önskar att du tänker på den natten när du själv brutalt förstörde en ung kvinnas kväll, att du minns hur ni behandlade henne som en trasa utan värde och att samhället tom drog tillbaka sitt straff. Jag önskar att du minns det när du ska förklara för din dotter hur hon ska skydda sig, att det är fel att tvinga en annan människa till sex och att ett nej är ett nej. Jag önskar att du minns att hon sa nej, att hon inte ville. Att ni tog bort såväl hennes kläder och värdighet, att ni fråntog henne möjligheten att ringa efter hjälp. Att hon var helt utsatt och hjälplös. Jag önskar du minns allt detta när hon går ut och jag önskar att du känner samma skräck som alla vi andra föräldrar att våra döttrar ska möta någon som du när de lämnar våra hem. Någon som vill skända och tortera henne. Våldtäkt är tortyr både på kropp och själ, den på själen slutar ibland inte alls. Minnen lever kvar även hos offer vet du, smärtan som en kvinna beskrev som ”att bli spetsad på ett glödgat spett”, förödmjukelsen i att inte kunna försvara sig och att det är flera som ser på. Mardrömmarna som återkommer.

Jag önskar dig all den ångest vi kan ha när vi vill att våra döttrar upptäcker det fantastiska i livet men är livrädda  att någon som du ska dyka upp och förstöra det underbaraste vi har. Någon som inte bryr sig om vilka högt älskade varelser de är och hur vackra de är. Precis den ångesten önskar jag dig, den frätande förödande ångesten att din dotter kan falla offer för en våldtäktsman. Och jag önskar av hela mitt hjärta att hon inte gör det, ingen förtjänar det.

Därefter önskar jag för hennes skull att hon aldrig får veta vad du egentligen är, att du är exakt en sådan varelse du varnat henne för…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s