Idag, för 75 år sedan, krossades en värld

”Kristallnatten (tyska: Kristallnacht), Natten av krossat glas, kallas natten mellan 9 november och 10 november 1938 i Tyskland, då beväpnade grupper från främst det nazistiska SA men även många civila iscensatte en landsomfattande pogrom riktad mot landets judiska befolkning. Cirka 400 judar dödades eller tvingades begå självmord,[1] 20 000–30 000 arresterades och fördes till koncentrationsläger,[2] 267 synagogor brändes ned och över 7 500 butiker vandaliserades.

Som förevändning för våldsaktionen angav den nazistiska regimen mordet på den tyske diplomaten Ernst vom Rath i Paris utfört av polsk-judiske Herschel Grynszpan ett par dagar tidigare. Men omfattande progromer och massarresteringar av judar hade förberetts innan mordet skedde.[3] Kristallnatten följdes av ökad ekonomisk och politisk förföljelse av judar och ses av historiker som inledningen till Förintelsen.[4]

Pogromen fick av tyskarna namnet Kristallnatten på grund av den mängd krossat glas som täckte gatorna dagen efter aktionen.”

Så börjar texten på Wikipedia om Kristallnatten. Jag fanns inte då, inte mina föräldrar heller men många släktingar. De fick uppleva hur Europa föll och människor slaktades men omfattningen förstår vi fortfarande inte. Över 6 miljoner judar förintades under de kommande åren och det är en uppskattning. Sveriges befolkning var 2012 ca 9,5 miljoner människor….

Rörelsen som gick ut den natten byggdes under tystnad i ett blödande Europa med stora ekonomiska svårigheter och depression. Människor letade hopp och syndabockar överallt. Judarna valdes ut och offrades. Vad lärde vi oss av detta? Att arbeta mot främlingsfientlighet? Att människor har samma värde oavsett hudfärg? Att högerextremism inte ska få penetrera vår politik eller våra hem? Lärde vi oss att historien kan upprepa sig, att det som hände för 75 år sedan kan hända igen?

Nazisterna lämnade sina kängor och jackor hemma, sparade ut håret och drog på kostym. Nu sitter de i riksdagen tillsammans med nationalsocialister och vanliga människor med sunda tankar. Sprider sina unkna dödstankar kring sig. I Sverige, I Danmark, I Frankrike och säkert på fler platser. De demonstrerar för att besudla minnet av människor som dog enbart för att de fötts som judar. För att de var människor.

Nu blundar vi igen och hoppas att de ska räta upp sig, att fascister kan bli mänskliga och få folkvett mellan öronen. Tyvärr är det inte så. En varg i fårakläder kommer en dag att slakta ett lamm likt förbannat eftersom ondskan sitter långt under huden inte i skinnet eller i kläderna. Nu invaderar de Europa och vi hukar bakom våra social media och delar tyst får avsky för vidrigheterna som vandra omkring oss på gatorna. Som fattar beslut om vårt dagliga liv och arbetar för att svärta ner våra tankar om andra människor.

Letar syndabockar och hopp om bättre ekonomiska förutsättningar. Beskyller bekymmer på kultur istället för traumatiska händelser som förvrider huvudet på alla oavsett hudfärg. Fattar beslut om våra skolor som fostrar våra barn och ska föra åsikter och kunskap framåt. Jag vill att Kristallnatten ska få vara det fruktansvärda minne det är, jag vill inte uppleva det själv. Jag vill inte se Europa krossas av främlingsfientlighet och fascism. Vi är alla främlingar inför varandra men främlingar är enbart vänner du inte känner.

All förändringar börjar med tysta och mindre uppseendeväckande händelser och det är rätt tyst i Europa sedan nazisterna drog på sig slipsarna och började lära sig prata istället för att slå folk på käften. Är det bara jag som finner det mer oroande än det faktum att de marscherar öppet på våra gator?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s