Mitt bästa Lemon curd recept!

När jag fyllde år så ville jag ha lemon curd som fyllning tillsammans med färska hallon. Hittade Leila Lindholms recept som för krångligt att följa. För många moment så igår testade jag Icas recept. Ingredienserna är detsamma förutom att Leila använder 25 gr mindre smör och maizena mjöl.

Att vispa ihop socker och ägg, tillsätta citronsaft och smör för att sedan låta blandningen sjuda var väldigt enkelt men den tjocknade aldrig.

Leilas recept att koka upp saft från 2 citroner tillsammans med rivet skal och strösocker för att sedan blanda ner maizena med ytterligare saft från en citron sedan blanda ner äggen, vispa ihop och sjuda tills det tjocknar kändes som för många moment till samma mål.

Inget av recepten känns helt ok så jag gör ett eget:

  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • saft från 2 citroner, ca 1,5 dl
  • ca 1-1 ½ msk maizena
  • 50-75 gr smör

Spara c ½ dl citronsaft, vispa ihop strösocker tillsammans med äggen i en panna på låg värme, blanda ner 1 dl citronsaft och smör, vispa igen medan det smälter ihop.
Blanda ut maizena med citronsaft, häll ner i blandningen och vispa kraftigt en stund. Sjud på låg värme tills det tjocknar, rör om då och då.

Häll upp i en burk eller skål och ställ i kylen. Enligt ica.se ska den hålla ett par veckor i kylen vilket jag inte testat för den ska användas idag av en god vän. Tror inte det blir en gnutta kvar att ställa i kylen alls!

Testa själva och njut! Det här är verkligen himmelskt gott!

Jaha, vad kan man ha Lemon curd till? Tårtor, marängtårtor, muffins, olika bullar, Karlsbaderbullar, paj och rulltårta är några exempel.

20140510-132954.jpg
Jordgubbstårta med lemon curd fyllning blev det idag, sötma blandas med syrlighet
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s