SD och ”avsaknaden av överordnad majoritetskultur”

30 januari 1939 utlovade Hitler en lösning på ”judeproblemet” i Tyskland och vi vet ju vad hans lösning var ca 6 miljoner döda människor senare… Förintelsen är ett svart hål i modern historia.

Idag har vi tydligen ”problem” med tiggare och invandring enligt en del högerextremister. Fast de vill ju inte förinta andra eller döda personerna bara se till att de aldrig kommer in. Så tycker alla högerextremister i alla länder där det finns högerextremism, jag undrar fortfarande vilket land jag kan åka på semester till om några år eftersom jag är utländsk i alla länder utom Sverige…

Så jag surfade in på SD s hemsida för att läsa lite om deras syn på mångkulturalism och finner följande intressanta meningar:
”I vår tolkning är begreppet mångkulturalism synonymt med den politiska idén om att det är positivt för ett samhälle att inom sig rymma en mängd olika nationella kulturer, sakna en överordnad majoritetskultur och att aktivt arbeta för att invandrargrupper skall bevara sin ursprungliga kultur och identitet. Huruvida slutmålet med de mångkulturalistiska strävandena är att skapa ett samhälle där alla nationella kulturer upplöses och sammanblandas till en ny gemensam mångkultur eller om det är att särkulturellt samhälle där en mängd vitt skilda nationella kulturer existerar parallellt inom samma stat, är för oss ovidkommande. Vår uppfattning är att bägge dessa scenarion kommer att leda till ett försämrat samhällsklimat med ökad rotlöshet, segregation, motsättningar, otrygghet och minskad välfärd som följd.”

Mångkulturalism innebär ju att flera kulturer samexisterar utan en ”majoritetskultur” (jag ställer mig lite frågande till det här med majoritetskultur idag när kyrkan inte har makt över folket) och det är idag redan fungerande och utvecklande. Men tydligen ska det här leda till rotlöshet och otrygghet. Motsättningar är ju en del av livet så de kommer varken att minska eller öka. Hur det skulle leda till ökad segregation är ett mysterium eftersom kulturerna kommer få existera sida vid sida och inte utraderas genom assimilationspolitik som SD förespråkar lite längre ner:
”Vårt alternativ till mångkulturalismen är en återgång till en gemensamhetsskapande assimilationspolitik liknande den som rådde i landet fram till år 1975, där målsättningen är att invandrare skall ta seden dit de kommer och på sikt överge sina ursprungliga kulturer och identiteter för att istället bli en del av den svenska nationen. Kärnan i assimilationstanken är att slå fast att den svenska staten inte är ett kulturellt vakuum och att den svenska nationens kultur i kraft av sin historia, med undantag endast för de nationella minoriteterna, är överordnad andra nationers kulturer inom den svenska statens område. Som en logisk konsekvens av detta skall allt statligt och kommunalt stöd som syftar till att invandrare skall bevara och stärka sina ursprungliga kulturer och identiteter dras in.”

Segregering (åtskillnad) uppstår i samhällen där andra kulturer anses vara lägre stående än andra vilket vi såg tydligt i Sydafrika under Apartheid (också åtskillnad) eller i USA där allt var delat i svart och vitt. Bord för svarta eller vita, bussar, vattenfontäner, restauranger eller umgänge. Ingen ”rasblandning” av något slag fick ske och majoritetskulturen var vit och överklass men i första hand vit….

Så när SD talar om riskerna med mångkulturella samhällen så ryser jag och undrar om mina barn kommer få uppleva det jag enbart läst i historieböckerna. Kommer de få se människor nekas inträde pga sin kultur efter assimilering eller kommer de få växa upp i ett rikt och mångkulturellt samhälle där vår mat är en skön blandning av olika världar, musiken en ljuvlig eufori och grannskapen fyllda av fler kulturer än vi hinner ser under en charterresa till Medelhavet? Jag hoppas på det senare för en värld där andra kulturer inte ska få bevaras i Sverige förutom de svenska känns som en extremt liten och väldigt skrämmande värld….

Måste vi bevara Sverige? Kan vi inte utvecklas istället?

2 reaktioner på ”SD och ”avsaknaden av överordnad majoritetskultur”

 1. Det är intressant att du nämner kyrkan eftersom SD vill ha tillbaka den svenska kyrkan.
  Jag som är aktiv i Svenska kyrkan tycker att vi ska utvecklas inte sträva tillbaka så ju färre från SD som röstas in desto bättre – i både Stat, Kommun, Landsting och SvKyrkan.

  Gilla

  1. Ja, de vill ju tillbaka till en tid då mycket få hade makt över något och vi knappt fick bestämma hur vi själva kände inför våra liv. Känns väldigt stenålder.
   För min del känns det viktigt att SD inte har makt någonstans eftersom de inte strävar efter att utveckla samhället utan att avveckla det moderna samhället.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s