Hej, du som står trygg bland dina vänner och viskar om tjejen på stranden

Precis du som för ca 1 vecka sedan flinade menande och fick dina fans att skratta på en ung tjejs bekostnad. Ni går på samma skola men du tycker tydligen du har rätt att göra narr av henne för att…just det ja. För att vad? Det finns ingen anledning. Du viskar om hennes utseende och får henne att må dåligt inombords, får henne att ifrågasätta sig själv och sin kropp.Vad ger dig rätten att göra det? Vad ger dig rätten att förlöjliga andra tjejer?

Vet du att tjejen ni gjorde narr av skulle vägra att bada efter det? En tjej som hela sitt liv älskat att simma och kunde vara i poolen i 10 timmar med undantag för påtvingade matpauser. Hon ville inte åka och bada efter att du och dina vänner pekat finger och flinat. Vet du att hon nu tycker alla tittar snett på henne och tycker hon ser tjock ut för att ni fnissade och gjorde narr av henne? Vet du att ni förstörde hennes känsla en solig skolavslutning när hon kände sig supersnygg men mötte ett gäng tjejer som viskade. Hon vet inte ens om de viskade om henne men hon minns hur ni betedde er och tror nu alla viskar och pekar finger. Hon tycker inga kläder passar för hon känner sig ful. Ni har grävt ett stort hål i hennes självkänsla.

Vet du hur många tjejer som mår skit inombords pga tjejer som du? Som känner att de är mindre värda efter att ni fnissat bakom deras rygga och viskat om deras utseende för att de inte är exakta kopior av er? Vet du hur många unga tjejer som gråter för att får höra fula saker om sig själva från andra tjejer? Du har nog inte tänkt så långt för du är nog lite för upptagen av din snäva tonårsvärld.

Låt mig berätta en sak för dig. Om några år när du är vuxen så kommer du klaga sexistisk reklam, den som framställer kvinnor som objekt och anspelar på att vi kvinnor bara har ett värde och det sitter i ett vackert utseende. Du kommer ifrågasätta varför världen är så utseendefixerad. Dessutom kommer du känna dig kluven till ifall du ska ha kjol/klänning eller byxor när det fest med dresskod eftersom normen säger att du inte kan ha byxor för du är tjej. Du kommer känna dig mindre värd eftersom du får massor av komplimanger för ditt utseende men ditt arbete nämns inte lika ofta. Om du får en strålande karriär kommer folk att viska att du nog inte fått den karriären för att du jobbat hårt för snygga tjejer kan väl inte vara smarta? Du kommer möta så många orättvisor som grundas på utseende och så många fördomar som byggs av sexism. Du kanske tom en dag möter tjejen du gjorde narr av en solig dag för många år sedan och du kanske behöver hennes stöd en dag när du minst anar det. Frågan är hon kommer ge dig stöd eller om hon minns den dagen?

Det tar sekunder att rasera ett självförtroende som det tar år att bygga upp igen. Precis som det tar år att ändra på ett samhälle som än idag dömer människor efter utseendet. Du kunde valt att vara en del av den förändringen, att vara med och bygga ett bättre samhälle men du valde att stanna i det gamla fördomsfulla samhället. Du kunde varit en av tjejerna som gjorde annorlunda för de finns. Alla står inte pekar finger åt andra och hånar någon som bara är sig själva. De människorna som trivs med olikheter och mångfald är de människor som kommer nå längst och de kommer heller inte känna sig drabbade av sexism som du kommer göra. Vet du varför? Just för att de jobbar mot ett utseendefixerat samhälle. De kommer välja att lägga vikten på människors personlighet och möta en annan värld. De kommer inte bry sig om vad dresskoden eller normen säger eftersom vi passerat medeltiden för länge sedan. De kommer få beröm för sitt arbete i första hand och utseendet i andra hand eftersom de noga väljer att inte hävda sitt utseende mot andras. Omvärlden kommer veta att deras karriär är byggd på hårt slit eftersom de är vänliga och lyfter människorna omkring sig inte trampar på deras självkänsla.

Så en dag kanske deras barn och dina barn möts på en solig sandstrand om ett halvt liv. Hur vill du att de barnen behandlar varandra? Hur vill du att ser på sig själva när de sedan kommer hem efter en dag på stranden?

 

Annonser

En reaktion på ”Hej, du som står trygg bland dina vänner och viskar om tjejen på stranden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s