Trehjulingen…

Bladen kittlade hans näsa och kvistar rispade benen men det var inget han brydde sig om fast han visste att mamma skulle klaga när hon såg det. ”Revor på benen igen och blåmärken, tänk om de tror jag slår dig unge. Kan du inte vara försiktig som alla andra barn?” Han letade alltid efter ”alla de andra barnen”, de som var utan revor och blåmärken på benen. Utan gräsfläckar på knäna och blåbär på magen. Hittills hade han inte funnit såna barn men andra mammor som pratade om ”de andra barnen”. Kanske var de magiska och bara synliga för barn utan revor.

Fötterna smög tyst för att inte väcka det bruna knastrandet som alltid hördes när han smög, tom med barfota så det var ju inte skorna som knastrade. Så var han framme, häcken gled igen bakom honom. Tröjan lossnade med en snärt och en maska dinglade på hans rygg skulle hans mamma berätta senare. Gräset gnistrade av daggdroppar, maskrosorna vajade majestätiskt precis som om de visste vilken makt de hade över alla landets gräsmattor. Fjärilar jagade varandra mellan blommorna. Från vitt till gult till rött och åter till gult. Vingarna fladdrade. Han trodde älvor såg så ut när de dansade, i böckerna liknade de alltid fjärilar i svala färger och sköra kroppar. Så stannade han för foten slog i något, en sån där knopp han sett i flera gräsmattor. Satans otyg kallades det för det hade han hört Stig säga flera gånger när han hoppade över gräsmattan. Han hoppade bredvid knoppen han med, precis som grannen Stig och hojtade ”Tatans otyd”! Kände sig rätt frän en stund innan en ny fjäril fladdrade förbi honom, vackert ljusblå. Den skimrade magiskt och det måste helt klart vara en älva så han sprang efter den. Hoppade fram över rabatten så de rosa, vita och röda blommorna kastade sig åt sidan när han stötte emot de tunga knopparna. Hit och dit fladdrade fjärilen, tillbaka igen genom häcken och så uppåt tills han dunsade rätt in i altanen. Han tappade andan en sekund och drog häftigt efter andan när han kravlade sig upp igen. Nu skulle mamma verkligen bli arg för hans knä blödde och det kom blod på shortsen. Varför kunde han inte vara försiktig som ”de andra barnen”? Knät gjorde ont och de irriterande tårarna skymde sikten. Ilsket gnuggade han ögonen och sedan såg han trehjulingen som låg på sniskan. Så konstig den såg ut. En sån där super tjejig sak med rosa handtag, sits och ”fladdrande trams” som Stig sa. Han visste alltid vad saker hette. De röda fläckarna passade liksom inte in i allt det där sockervaddsrosa. Bakom trehjulingen låg en trädgårdsstol på sidan och sedan en stol till fast på rygg. Hemma på deras altan såg det inte ut så, där stod möblerna upp och duken låg på plats mitt på bordet inte som här halvvägs nere mot golvet. Han gick försiktigt närmare och hörde mamma ropa på honom långt borta ”Kom nu! Vi måste gå!” Hans knä sved och det droppade blod på skorna också. Usch vad arg hon skulle bli. Men mamman till hon som ägde trehjulingen måste vara jättearg för allt röda kladd som var där. Såg ut som blod men han förstod inte hur det kunde komma dit. Och så mycket. Måste vara sylt. Stackars tjej, hon var inte heller ett av ”de andra barnen”.

– Jag går nu! Hejdå! Mammas röst skar igenom tystnaden och han kände paniken när hon sa att hon skulle gå så han tvärvände och sprang ner från altanen, över gräsmattan, hoppade över ”satans otyg” och flög ut genom häcken igen. Han flämtade när han kom fram till mamma och försökte få luften att samla sig så han kunde berätta om fjärilarna. Och blommorna. Och den kladdiga trehjulingen men luften samlade sig inte innan mamma såg hans knä.

– Vad har du gjort? Tänk att du aldrig kan uppföra dig! Shortsen är ju helt nya och skorna! Vet du vad skorna kostade? Va? Jag blir galen! Varför kan du inte vara ordentlig som andra barn?

– Det svider, sa han bara och gnuggade ögonen. Mamma ville nog inte höra om fjärilarna eller trehjulingen…

Annonser

3 reaktioner på ”Trehjulingen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s