Du väljer att vara rasist…

Hur vi ser på saker, vad vi kallar det, vilket som vi anser vara orsaken väljer vi själva. Vi kan välja att skylla folkmorden i Afrikas provinser på deras hudfärg, att det är något ”afrikaner gör för de inte förstår bättre” eller så kan vi välja att acceptera det vidriga faktum att människor som lever i generationer av förtryck och våld formas hårt till ett liknande våldsamt leverne. Att barn som får uppleva våldtäkter, tortyr, mord och svält utan att få hjälp att hantera sina upplevelser kommer få en mycket underlig syn på sin omvärld. De som lär sig att våld och skräck är enda sättet att genomföra saker anammar just den principen. Det är sjukt, det är genomfört av sjuka människor och vi behöver stoppa det genom att belysa och acceptera att situationen är precis så vidrig som det sägs.

Vi kan välja att se på våldsdåd utförda av ”människor med utländsk härkomst” eller av människor som helt enkelt inte fattade bättre oavsett ursprung. Alla som föds i Sverige föds inte albylvita utan vi är ett blandat folk med människor av en mängd olika härkomst. Vi kan välja att se Gaza som en religiös katastrof eller så kan vi välja att se krig som helvetet på jorden som inga religioner i världen kan stoppa eller skapa. Det fasansfullt oavsett vilket folk som drabbas eller genomför dåden. Läs på #gaza #gazaunderattack om vansinnet som får människor att lida, det är brutalt, det är bara vidrigt och det är barnen som betalar. Civila som får sina liv krossade kanske för evigt. Det handlar inte om kultur utan om rent vansinne. Det handlar om makt.

Vi kan välja att bli bittra över jobb vi ”förlorar” till andra etniska grupper eller så kan vi inse att vi faktiskt inte sökt alla jobb som finns eftersom det borde inte finnas ett enda jobb kvar om alla jobb ”stals” av invandrare. Det är lite komiskt att vi matas med propaganda från SD hela tiden om vilka vågor av människor som väller in i Sverige och som sedan tar över våra jobb, våra kvinnor och förminskar vår religion. Undrar varför skogsindustrin då lider brist på arbetskraft, #lärarförbundet skriker efter lärare och har smått panik inför höst terminen, undersköterskor är en enorm bristvara som drabbar sjukvården över hela landet och läkarna går på knäna pga för hög arbetsbelastning. Dessutom har vi flest singelhushåll i världen, men det kanske bara är män då eftersom kvinnorna är ”stulna” och tydligen inte har någon egen vilja eller makt att välja sina egna liv eller vem de vill leva med. Och vår religion, vår kultur är från början en naturreligion som inte alls hade något med bibeln att göra. De flesta av oss ber tackar bara gud vid skatteåterbäringen och när  mobilen som föll ner i asfalten inte sprack.

Det går inte att beskylla religion för allt våld i världen, för alla mord eller för alla orättvisor. Varken Islam, Judendom, kristendom, Buddhism, Hinduism eller Sikhism förespråkar våld eller tortyr som världsstyre. De som hävdar att koranen eller bibeln ger rätten att döda har valt att tolka det själva från gamla texter. De har själva valt att se det som en möjlig syndabock istället för att välja synvinkeln att det är gamla texter som inte alltid bör följas. I många fall ska religiösa skrifter läsas inte efterlevas. Men det beror ju på hur man väljer att se på saken. Att flera miljoner människor är analfabeter och inte kan ifrågasätta de skrifter de hänvisas följa är också ett stor del av problemet. Min största övertygelse är att skulden till fattigdom och vedervärdigt våld med religionen som utmålad startpunkt beror just på människors oförmåga att läsa själva. De kan inte styra över sina egna liv och välja sitt eget synsätt. Det kommer att ändras med just internet och sociala media som öppnar vägar till områden vår fantasi inte kan finna. Imponerande nog.

Att lägga skuld på invandring och andra kulturer är precis vad SD gör i sina valkampanjer, det är precis samma som Hitler gjorde innan förintelsen för att få ett deprimerat folk att acceptera den syndabock han valt nämligen judar. Håller vi på att göra samma sak? Vill vi så gärna slippa acceptera hur vidrig världen kan vara oavsett kultur att vi beskyller alla andra etniska grupper utom vår egen att vara galen? Vill vi skuldbelägga allt oprovocerat våld som en etnisk orsak? Vill vi beskylla alla våldtäkter som ett kulturellt misstolkad makthandling? Ska vi anklaga flyktingar för att minska våra ekonomiska resurser? Ska vi hävda att vårt samhälle faller pga mångfalden som breder ut sig? Då är vi fasen inte bättre än de som föll för propagandan på Tysklands gator och gav en diktator rätten att förinta ca 6 miljoner människor.

Människor, inte etniska grupper utan människor skapar eller förintar liv. Vilken människa är du?

Annonser

3 reaktioner på ”Du väljer att vara rasist…

 1. Världen är så jävla bäcksvart ibland känns det som! Jag har varit låg i flera dagar pga vad som skrivits (på facebook såklartoch i tidningen) av människor här i staden om två olika händelser som hänt här, varav en händelse jättehemsk. Där det läggs fram som att det är för att de är invandrare som de gjort detta hemska och sen alla kommentarer om ” jag är inre rasist men…” SUCK!!! Gaaaaah!
  Skönt sen att den som råkade ut för misshandeln själv gick ut och var förbannad över att händelsen lett till en massa rasistiska kommentarer och bl.a meddelade att ja, en av de råkade vara invandrare men den andra var faktisk svensk! Och den andra händelsen fick tidningen gå ut med att det inte alls var så som det lagts fram först, att det var en hel hög med invandrare som hade gängbråk på stan. Tur jag läste framför allt den misshandlade kvinnans meddelande om hur hon såg på saken så att jag fick upp lite hopp om mänskligheten igen!
  Oj vad jag svamlar! Hoppas du hängde med 😉

  Gilla

 2. Det var ett genomtänkt, klokt och tänkvärt inlägg. Jag tror att vi genom varje tanke väljer den vi vill vara, den vi kommer att vara och den vi kommer att bli. Hur vi väljer att tänka är viktigt och det är viktigt att ta ansvar för både våra egna handlingar och vårt tänkande.

  Gilla

  1. Tack:) Visst är det så att vi har ett ansvar både mot oss själva och mot samhället. Vi behöver visa vår ståndpunkt och stå upp för de som inte kan stå upp själva.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s