Glutenfria tekakor! Mums sa barnen:)

Jag känner många som är glutenintoleranta så här kommer ett toppenrecept på enkla tekakor! Och som tur är kan alla äta dessa! Gott, enkelt och lätt att variera. Jag blandade  även i kummin, hackade hasselnötter och russin i mina tekakor men det är helt valfritt vad man vill tillsätta eller inte.

IMG_1748.JPG
Glutenfritt kan alla äta, det är inget krav att vara glutenintolerant vilket många ofta tror. Vi som saknar allergier har bara större spelrum och borde testa mer. Jag har lagat mat eller bakat när jag fått vänner på besök som är intoleranta i den mån det går, vissa allergier kräver absolut noll inblandning av ämnet som inte tåls. Nötter är den allvarligaste men även gluten och mjölkprotein är viktigt. Så fråga alltid och ha stenkoll på ingredienserna om du vill kunna bjuda alla på mat. Uppskattat men ansvar krävs, det går inte att göra halvdant.

Glutenfria tekakor, ca 18 st

  • 50 g smör (laktosfritt funkar lika bra)
  • 5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 1 dl pofiber
  • 1 ägg
  • 1 pkt fin Semper glutenfri mjölmix eller ca 8-10 dl Finax fin mjölmix

Ljumma vattnet till 37 grader och häll det över jästen som du smulat sönder i en bunke. Blanda i salt, socker, smör, pofiber, ägg. Till sist blandar du i mjölmix 1 dl i taget för du ska blanda till en smidig och lite lös smet. Den ska inte vara fast. När den verkar lagom lös så låt den jäsa övertäckt i 15 minuter.

Rör om med en slev och känn på fastheten, den ska vara precis lagom fast för att kunna klickas ut men inte flyta ut.
Klicka ut lagom stora klickar på plåt med bakplåtspapper. Det blir ca 18-22 stycken beroende på hur stora tekakor du vill ha.

IMG_1760.JPG
Smeten ska lätt kunna klickas ut men inte rinna iväg. Utan nötter och russin blir den också ännu slätare, inte som här men jag ville ha i lite mer sötma och smak. Pofiber och mjölmix är rätt tamt, blanda i den smaksättare du tål och vill ha. Fritt fram!

Låt jäsa i 30 minuter, täck inte över för smeten är kladdig. Grädda i 225 grader tills de fått lite ljusbrun färg.

IMG_1766.JPG
Te, smör och ost så var frukosten klar eftersom jag bakade igår:P Yummy!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s