Religion dödar inte, människor dödar

Vi har en rätt som människa att yttra oss, att gestalta, avbilda, beskriva, försköna, måla, rita, berätta. Yttrandefrihet är vår starkaste mänskliga rättighet näst efter rätten till tryggheten. De båda håller varandra i hand och skapar juridiska rättigheter och humanitära rättigheter.

Människor dör för att upprätthålla denna rättighet. ”Satansverserna” tvingade Salman Rushdie att leva under en dödsdom i åratal. Utfärdad av Irans dåvarande högste andlige ledare 1989. När han dog återupptogs inte dödsdomen av den nya ledaren. Lars Vilks lever än idag under dödshot efter sina karikatyrer. Tidningar hotas, människor stäms. 12 människor mördades i Paris efter att karikatyrer publicerats av ISIS ledare. Breivik mördade 69 personer, sårade 110 på Utöya och dödade 8 med en bomb i centrala Oslo och angav i sitt egenskapade kompendium stöd för bla ultranationalism, antifeminism, islamofobi och vit nationalism. Terror mot islam. Liksom nedklottrade moskéer kan ses som brott mot religionsfriheten. Men terror beror inte på religion, det har heller inget stöd i religiösa skrifter. Det finns inget slut på terror och det finns inga svar i religionen. Det är inte islam som är den mördande religionen eftersom religion inte mördar, människor mördar. I gamla testamente kan man finna radtexter som uppmanar till mord om kyrkan skändas eller om otukt begåtts, det är dock inte en hållbar anledning till våldsbrott. Texterna är tusentals år gamla och ursprunget till bibeln liksom de övriga religiösa texterna bygger på tolkningar, gissningar och berättelser. Tolkningen har skötts eller sköts fortfarande av olika andliga ledare. Vi människor är dock själva ansvariga för vår egen tolkning eller uppfattning, vi har ett ansvar för våra handlingar. Det går inte att säga att ”det stod i en gammal bok”.

Ska vi då sluta uttrycka oss av rädsla för repressalier? Vad gör vi då med vår friheten som så många dött för att upprätthålla? Ska vi sluta måla, avbilda, berätta och tala? Släcka den kreativa lågan som gör mänskligheten så fantastisk? Det som gör oss unika är vår egen skapande kraft. Vår universella gemenskap och viljan att vara fri.

Terror är skräck rätt och slätt även bokstavligen. Det kommer inte sluta bara byta målgrupp. Om vi slutar skriva, slutar rita, slutar gestalta vad kommer attackeras härnäst? Se er omkring och tänk över hur många gestaltningar ni ser av olika slag. Hur många konstnärliga uttryck har ni i ert hem? Hur många yttranden som kan anses kritiska mot såväl politik, religion, kön eller enskilda individer? Hur ofta tänker ni något som är högst oacceptabelt. Vi har rätt till detta, vi har yttrandefrihet. Den hotas och har alltid hotats, nu mer än någonsin, men om vi viker ner vår rätt, om vi ger upp vår yttrandefrihet så ger vi upp vår trygghet och vi ger upp vår skapande själ. Människan är född att skapa utan den rätten dör vi.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s