#blogg100 Konsten att ha roligt på jobbmässor och landa en intervju på vägen!

Trygghetsrådet arrangerade jobbmässa på Hamburger börs inne i Stockholm och Arbetsförmedlingen anordnade jobbmässa på Forum i Märsta. 2 skilda aktörer med ungefär samma målsättning på olika orter under 1 vecka, kan det bli annat än intressant?

Det blir lätt så att man går in på en jobbmässa, fullt utrustad med en bunt CVn, en massa olika presentationer om sig själv och en hög förväntning om att landa ett jobb. Direkt. Släpp den inställningen vid tröskeln tillsammans med halva presentationen och så kollar du på jobbmässan från en annan vinkel.

Jag hade faktiskt inte en enda CV med mig. Det hade ju varit toppen men nu var de slut så jag gjorde det bästa utav det och lärde känna en mängd olika företag vilket jag ser som framtida möjlighet. Framförallt lärorikt! Det går absolut att göra intryck fast man inte har med ett CV, så låt inte det hindra er om ni tänkte den tanken!

SVT har vi alla växt upp med så jag kommer alltid gilla den kanalen:) Kultur!

Vi börjar med Hamburger Börs där jag direkt fick en skön pratstund med ett gäng muntra tjejer från SVT. Vi diskuterade hur man själv kan underlätta jobbsökandet med en positiv inställning, hur man tar hand om sina erfarenheter och möjligheter samt att det aldrig är för sent att utbilda sig! Listan över aktuella tjänster gav ingen matchning för mig just då men jag gillar deras koncept och programidéer vilket gör att jag ville diskutera just synen på jobbsökandet och inställning. Samtalet gav mig tips på en kontakt som brinner för motivation och inställning. Underskatta aldrig värdet av ett samtal och vad det kan leda till.

 

Djupt engagemang för kvinnors inflytande i teknikvärlden och viljan att dela kunskap med kommande generationer fann jag hos Sigma Technology. Till höger om Eva står Lisa som är ambassadör från KTH.

Vidare in i minglet hittade jag Sigma Technology och deras karismatiska Eva Björkegren, Competence Manager. Vi diskuterade tjejers betydelse i teknikvärlden och hur värdefullt det är att uppmuntra teknikintresset tidigt. Med en dotter som är en fena på onlinespel och snabblärd på det mesta vad gäller datorer kan jag inte annat än hålla med. Låt tjejerna bli gamers och bejaka den lekfulla sidan, se till att de värdesätter den nyfikenhet på teknik som startar tidigt hos många barn men ofta endast uppmuntras hos killar. Jämlikhet kan absolut stärkas genom att tjejer tar mer mark inom teknikvärlden. Så jag kollade in deras LinkedIn och fann ett imponerande engagemang, det här bolaget är mycket mer än jag anat när jag inledde ett samtal. Eva berättade att de anordnar tjejkvällar för unga tjejer som är nyfikna på en karriär inom teknik, ska kolla upp det närmare för där hörde jag ett riktigt djupt engagemang som bör uppmärksammas. Återkommer om det.

Några meter från Sigma Technology fanns en monter där Atrivo sökte personal till en mängd tjänster inom just teknik. Även här bekräftades att det är för få tjejer inom teknik och de i synnerhet behöver få fler kvinnliga sökanden men de har ingen strategi till hur de ska öka kvinnors intresse. Kanske borde de ta ett snack med Sigma? Olika bolag med samma agenda att öka kvinnors närvaro i teknikvärlden men bara ett bolag hade en klar strategi? Samverkan tänker jag här.

En trappa upp fann jag IDG rekrytering & Ledarskap där jag blev nyfiken på deras personbedömning vilket en engagerad Johan Waak gärna diskuterade. För att kunna placera ut rätt person på rätt tjänst genomför de en personbedömning med hjälp av OPQ och MQ vilket ger både  arbetstagare och arbetsgivare nya insikter. Efter det kom vi fram till att LinkedIn är det bästa CV som finns eftersom där både finns förflutet arbetsliv, nuvarande aktivitet och framtida möjligheter. Allt i ett och mindre papper.

Fann mitt första uttalade LinkedIn fan hos IDG Rekrytering!
Trygghetsrådets LinkedIn rådgivare/LinkedIn specialist blev ju givet fan nr 2. Vi bytte några ord om den fantastiska nyttan av detta forum!
Bra ledarskap är verkligen navet i många organisationer.

Styrde stegen vidare och hamnade hos Chefspoolen, nischade inom chefsrekrytering. ”Var börjar ledarskapet?” var den första frågan som dök upp i mitt huvud när hon förklarade att de rekryterar ledare på alla nivåer. ”När det finns processer eller personal att leda” blev det klockrena svaret från Cheefspoolen. Eftersom jag själv nosar på ledarskap och vidareutbildning så blev jag absolut intresserad. De har en kandidatdatabas online…

Tillbaka på nedervåningen ser jag orden ”Vi har brist på ekonomer” på storbildsskärmen. Orden kommer från Meritmind som både bistår med ekonomisk rådgivning och rekryterar ekonomer förklarar Casper Båge von Sivers för mig. Deras annons roar mig eftersom var och varannan människa verkar vara ekonom i grunden eller utbildar sig till ekonom. Så säger de att de har brist på ekonomer, intressant. Det visar sig att de rekryterar specialiserade ekonomer och gärna de med lång erfarenhet så de har hög medelålder bland sina ekonomer vilket känns uppfriskande. Ett företag som inte fokuserar på nybakade studenter. Här handlar det om att ha ett brinnande intresse för ekonomi och då spelar ålder ingen roll. Big like!

Innan jag lämnar jobbmässan ser jag till att få svar på frågor från Försvarsmakten eftersom en vän rekommenderat mig att kolla in deras lediga tjänster. Här har jag förvånat mig själv med att inte avfärda tanken utan faktiskt fundera på det. Det trodde jag aldrig om mig själv men mitt samhällsintresse har blivit starkare med åren liksom mitt ledarskapsintresse och de har absolut gedigen kunskap om båda bitarna så det är värt en titt. Deras arbete med värdegrund är högst intressant liksom det faktum att ca 20% av deras sökanden är tjejer.

På vägen ut passerar jag de muntra tjejerna från SVT som nu fått en rätt bra hög med olika CVn från intresserade. Byter några ord igen och vandrar vidare ut i Stockholms strålande sol medan tankarna snurrar. När jag kliver ombord på pendeln har jag fått min första kontaktförfrågan på LinkedIn och lägger ut ytterligare några mingelbilder från en mycket intressant jobbmässa anordnad av Trygghetsrådet. Atmosfären var härlig och personalen trevlig. Det fanns bord för speedcoaching, CV tips och LinkedIn rådgivning. Väl genomtänkt och proffsigt hanterad. Inget att klaga på utan jag fick känslan av att vara viktig och välkommen. I väskan har jag en hög visitkort och nu börjar jobbet med att knyta kontakt.

Jobbmässan som Arbetsförmedlingen anordnade då? Japp, torsdag förmiddag var det dags för mässa nr 2. Hölls i Forums lokaler, Märsta. Här fanns ett strikt schema och tider att hålla. Inte lika avslappnat och bättre blev det inte av en rekryteringstävling där de ropade ut blad första rekryteringen. Det var en unken och högst omodern tanke, troligen god för att öka tävlingsinstinkt men hur känns det att vara bland de som inte landade en enda intervju under mässan? Nä, bättring. Skippa tävlingarna, de bidrar inte till mycket.

Meningen med jobbmässor är inspiration och motivation. Där ska finnas nya fräscha idéer och positiva människor, en draghjälp under tunga perioder samt en möjlighet att visa personen bakom ett CV.

Nu struntade jag i tävlingen och hålltiderna, jag gick in för att precis som på Hamburger Börs möta intressanta företag och får en trevlig upplevelse. Det kan jag säga redan nu blev en bra plan som gav oväntad utdelning.

På Forum är mässlokalerna på övervåningen och det första företaget som fångar in mig är Stora Brännbo. Jag skriver fångar in för när jag kikar på deras reklamskylt och menyer på olika tjänster dyker genast en hand fram och presentationen är igång. Inte påtvingat utan uppfriskande, jag har hört talas om Stora Brännbo så jag passar på att få veta lite mer fast jag tyvärr inte kan bli kockens nya kompis. Deras bemötande är verkligen i topp!

Stora Brännbo gav en energiboost som var toppen! På bordet stoltserar även Upplands vackra landskapsblomma Kungsängsliljan.
Underskatta aldrig ett oansenligt bord, här fanns ett stort engagemang för kundvård och service.

På vägen ut går passerar jag ett högst oansenligt bort där en man och en kvinna skriver upp personer på listor. Brook Hotels står det på ett A4-papper i en plastficka (likadana plastfickor som hänger på alla ståbord). Mannen jag frågar presenterar sig som Brook och han söker personal till ett nytt hotell som öppnar under våren 2015 i Norrsunda kyrkby. En mycket vacker plats vilket borde vara perfekt för ett hotell med bröllop som specialite! Vi diskuterar vikten av att hantera en reklamation bra, missnöjda kunder ger verkligen dålig pr medan en räddad kundrelation ger desto bättre pr.

I nästa rum finner jag ett absolut favorit! Wenngarn som har en fantastisk historia och verkligen räddat ett stort stycke historia från förfall. Jag sökte faktiskt jobb där förra året men antalet sökande är alltid enormt så konkurrensen är rätt stor. Tjänsterna de listade idag var dessutom inte online än så alla som besökte mässan fick en första chans! En mycket bra anledning till att uppsöka en jobbmässa, många företag tar chansen att annonsera tjänster innan de blir offentliga just för att locka till jobbmässor och möta människor personligen. Så tveka aldrig att uppsöka en mässa, vad har du att förlora?

Anna Lakmaker var på strålande humör och berättade gärna om Wenngarns tjänster som ännu inte nått ut på nätet utan besökarna har en första chans här!
En bransch för unga studerande med goda referenser av barnpassning (helst skola eller liknande verksamhet) och en minimiålder på 18 år söks här.

Lite längre in i rummet finns 2 unga tjejer som representerar Nannyakuten, men det var ju inga andra där. Då jag själv har 2 döttrar (10 resp 15 år) så är inte barnpassning mitt första val men det är ett perfekt extrajobb vid studier. Eftersom deras målgrupp är yngre och ofta ovana jobbsökare tyckte jag att de själva skulle fånga upp just unga som passerar ute på golvet eftersom de själva kanske inte kommer gå fram direkt. Mer aktivt sälja sitt koncept, undrar om de nappade på mitt förslag?

Här stod också Sollentuna kommun som kom med ett viktigt tips till en ung kille som funderade på att söka som lärare i engelska. Det bästa är att kontakta skolan direkt för att höra om deras behov, stanna inte vid kommunen. Nu lade han ju även till att man behöver utbildning för att arbeta som lärare vilket gjorde killen lite besviken. Jag var bara tvungen att tipsa honom om att söka som resurs eller vikarie för då får han in en fot i skolans värld och får jobba med att hjälpa barn vilket han gillade. Det är också en fantastisk erfarenhet att ha jobbat som resurs för barn. Killen tackade glatt för ny inspiration och skulle kolla resurser på olika skolor för det hade han inte ens tänkt på.

Sigtuna har rankats som en av Sveriges superkommuner enligt Dagens samhälle vilket det är duktigt stolta över, med all rätt!

Sigtunas värdegrund var ett ”företag” som verkligen intresserade mig. Nu var det inget företag utan Sigtuna kommun som informerar om deras arbete med värdegrund och vikten av att våga testa nya saker. Här passade min vän på att plocka med lite information till sin sambo som söker praktik för att studera plattformar där människor möter myndigheter, kommuner är ju en ypperlig plats för det. Jag diskuterade vidare med deras representant om det här med hur man framställer en jobbannons. Skolor framhåller gärna vikten av ansvar och det viktiga när de söker resurser men det är viktigt att lyfta fram det roliga, det unika och den absolut fantastiska ynnesten att få arbeta med barns utveckling. Det var det jag ville visa när jag skrev om En dag som timvikarie på en skola i Sverige. Se det roliga i utmaningen, det tuffa finns i alla jobb så välj det mest roliga.

 

Det tomma rummet som kunde varit plats för speed coaching, cv-tips eller annat matnyttigt i jobbsökandet.

Det fanns inte lika många aktörer här som var intressanta för mig men de flesta hade ett bra upplägg och fångade verkligen in besökarna. Ett dåligt exempel var ett bostadsbolag från en grannkommun som bara stod och tittade på alla som gick förbi. En besökare tog ett visitkort från bordet och kvinnan i gruppen som stod där böjde sig fram och sa ”det där är jag” för att sedan luta sig tillbaka i sin trygga zon igen. Hur ska man bli intresserad då? Fånga min uppmärksamhet! Jag är intresserad av jobb men företagen som står på jobbmässa är väl intresserade av besökarna? Aktiva företag får många fler intresserade än de som bara hänger och väntar på besök.

Arbetsförmedlingen får tyvärr inget högt betyg. Det tomma rummet vi passerade på vägen upp mot mässlokalerna kunde absolut ha använts för att ge CV tips. Där stod tomma bord och stolar där trötta besökare ibland satt en stund. Speed coaching och CV skola, det saknade jag verkligen. Alla människor som satt lite varstans i lokalen utan att röra ett finger kanske skulle fått lite mer mod om deras värdar mött upp och frågat hur det går? De fanns ju där för råd och stöd men kunde varit lite mer proaktiva i sitt bemötande.

En sprudlande glad Wuri som äger Café Forum.

Men Forum har något som Hamburger börs inte hade, Cafe Forum! Drivs av en superglad Wuri vars mor bakar de mest underbara kärleksmums! Hans positiva inställning smittade verkligen av sig och den killen har fattat det här med att sälja familjärt. Hans glada humör tackade han sin mor för som var en lika stor glädjekälla på undervåningen där även mackor såldes. Stort plus och dagens bästa samtal som handlade om arbetsmotivation, vikten av att söka jobb på ett företag som arbetar med samma värderingar som man själv och att se möjligheter istället för nackdelar samt Instagrams PR fördelar!

 

Kärleksmumsen är förödande goda!!! Men så blir det när man bakar med ren kärlek.

 

Var landade jag en intervju då? Brook Hotels, så nu får vi se var det leder. Reklamationshantering och arga kunder är lite min nisch för just den kundkategorin ska man inte förbise utan verkligen ta hand om. Klagomål kan verkligen leda till fördärv eller förvärv, men de kunderna har också något mycket viktigt att bidra med. Feedback och alla företag älskar feedback!

Under de här dagarna fick jag frågan om jag inte ska söka jobb som jobbcoach eller om jag arbetar som journalist, båda verkar lockande kan jag säga så man vet aldrig vad jag hittar på:) Nu ska vi se när nästa jobbmässa eller inspirationsdag infaller, under tiden finns uppdateringar och inspiration på Instagram enbraborjan. Ha det gott!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s