#blogg100 Lyssnar du eller hör du bara på?

Har du någonsin satt dig ner i ett samtal med inställningen att du enbart ska lyssna? Inte komma med goda råd, inte kläcka ur dig en klämkäck kommentar förenat med en ryggdunk, inte empatisk säga att du vet hur det känns fast du inte vet? Bara tyst lyssna?

Om inte så pröva. Kärnan i att vara coach är att lyssna och det var så enormt välkomnande att höra att vi skulle lyssna aktivt. Närvara i samtalet. Inte bara höra vad som sägs utan lyssna. Det är stor skillnad.

”Kan du vara tyst?” tänker några jag känner nu medan andra undrar hur jag menar. Ja, jag kan vara tyst och det otroligt länge. Faktum är att jag trivs med att lyssna och det är bekvämt. När man lyssnat en lång stund hör man det folk inte säger, ser vad de tänker, känner vad de förnekar. Fantastisk upplevelse.

Men många har svårt för tystnad och fyller all tystnad med ljud, musik, ord, händelser. Istället för att helt lugnt stanna upp och bara lyssna. Pröva.

Stanna upp. Varsomhelst. Hemma, på tåget, i duschen, i affären, på jobbet, i skolan, på familjemiddagen. Blunda och lyssna. På ljud, samtal om det finns men framför allt på dig själv. Vad känner du? Varför känner du? Vad känner du inte?

Om vi kan lära oss närvara exakt där vi är just nu, njuta av ögonblick och ta in det som sker så slipper vi stressa vidare mot nästa ögonblick, nästa utmaning. Vi slipper känslan av att missa något mycket viktigt just för att vi tar in det viktiga som sker just nu. Nuet. Så fundera nu på titeln. Lyssnar du eller hör du bara på?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s