#blogg100 Att gå i skolan handlar inte om betyg utan att lära

Det vet jag ju idag men inte då. Och jag tyckte kraven var skyhöga ändå är de högre idag. Barn som lider av magsår och stress redan innan de nått tonåren. Det är sjukt på en skala som inte ens går att mäta.

Lärande ska inte handla om att samla fakta på hög skriver Cissi Wallin och jag kan inte instämma mer eller säga det bättre. Men det var det vi lärde oss. Mata kunskap och prestera på prov, det handlade inte om att lära för livet eller utvecklas som människor.

Och idag utsätts våra barn för samma press i allt högre tempo. Skolan är sjuk och på gränsen till utbränd ändå fortsätter det bara snurra allt fortare utan kontroll. Några anmärkningar från Skolverket men inga utvecklande åtgärder eller humanitära förändringar. Skygglapparna åker åker och resultaten räknas igen.

Rekordfå söker till lärarutbildningar och branscher skriker efter personal. Resultaten fortsätter rasa och pressen läggs på barn och pedagoger som sliter sitt hår.

När ska någon se att det inte handlar om de som redan är inne i systemet? När ska någon se att det är själva systemet som är fel. Det är något så katastrofalt fel på synen på skolan att jag inte vet om vi kan fixa det. Respekten behöver ökas, lärarna bli fler och eleverna må bättre. Bara en tredjedel är ett hästjobb.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s