#blogg100 Vill du skriva en proffsig CV? Börja med papperskorgen

Samla ihop dina erfarenheter både från yrkeslivet och fritiden, lista alla utbildningar, skriv ner dina ev styrelse-/föreningsuppdrag och plita ner dina datakunskaper. På ett kladdpapper.

Googla nu fram en bra mall för ditt CV eller använd de som finns i Word för de är riktigt schyssta. Jag orkar helt ärligt inte sätta ihop en själv när alla indrag etc finns på plats i färdiga mallar. Uppenbarligen har någon ansträngt sig för att vi ska använda mallar så gärna för mig. Tänk på att plocka ut den mall som ser mest läsvänlig ut och passar din profil. Ska du söka inom hantverk så kanske du vill ha den mer enkel medan mediabranschen kräver extravaganser. För storstilad CV till fel bransch ser bara knepigt ut, det ska inte tolkas som att hantverksyrken är sämre på något vis utan det gäller att lyfta fram sin profil i utformningen och tänka på vem som kommer att läsa den. Det är mer viktigt att du hanterar avancerad layout inom media än inom plåtslageri..

När du valt mall så listar du dina personuppgifter, dina arbeten i kronologisk ordning, dina utbildningar, kurser, styrelse-/föreningsuppdrag och 2 rader om fritiden. Ett CV ska vara kort, totalt sett max 3 sidor och enbart innehålla kort och aktuell fakta. Var utförlig kring dina senaste arbeten, skala av onödigheter ju äldre arbetet är. Sommarjobbet som 16 år kan jag säga direkt förlorat sitt värde efter 20 år fast det kan vara en fin anekdot att lyfta in i ditt personliga brev om det verkligen gav utveckling. Kanske ledde sommaren du klippte gräs till att du startade egen firma eller utbildade dig till trädgårdsarkitekt. Lyft fram det som varit värdefullt och viktigt, skippa resten.

Samma gäller utbildningar, skriv utförligt om de senaste och mest värdefulla. Skala av onödigheter från resten. Gymnasiet behöver inte ens nämnas ibland eller enbart med år och skola. Oavsett inriktning mot teknik eller vård så är den utbildningen tämligen ointressant efter tex 20 år om du inte fortsatte inom branschen och tom då kommer det visa sig bättre inom senare yrken eller utbildningar.

Att skriva ner fritidsintressen och engagemang i styrelser eller föreningar anger din personlighet och dina värderingar vilket kan vara väldigt viktigt om du söker arbete hos ett företag som har stark värdegrund. Håll koll på företagets värdegrund när du ska skicka ansökan där finns nyckelord att använda.

Och vad är nyckelord? Det är ord som anges i annonser eller i företagspresentationer som visar vad som är viktigt för det just det företaget. De kommer omnämnas flera gånger med starkt eftertryck eller tom listas som krav ibland.

Och när du skrivit in alltihop i kronologisk ordning så stänger du ner dokumentet och gör något helt annat tills nästa dag. Öppna dokumentet och läs igenom. Är du nöjd så finslipa endast och dubbelkolla all stavning! Missa inte stavfel för det lilla kan vara avgörande. Anger du att du är noggrann i ditt CV och missar stavfel så ses det inte direkt som trovärdigt. Är du det minsta lilla missnöjd så släng rasket och börja om.

Tråkigt men sant, skrivande går inte att utveckla om man inte slänger en hiskelig massa dokument, berättelser, CVn och andra skrivelser. Man måste skriva bort allt trams som inte behövs för att komma till det riktigt tunga skrivandet, det riktigt proffsiga. Jag har slängt otaliga inlägg, noveller och berättelser genom åren.

Så för att göra en liten checklista:
Skriv ihop en kladd med sånt du vill ha med.
Välj en snygg branschanpassad mall.
Skriv allt i kronologisk ordning och uppdelat i ämnen.
RÄTTSTAVA!!!
Ange korrekta kontaktuppgifter med en seriös mailadress (hotlover@mailadressnånting eller sexxxymama@heltannanmailadress kan du skippa direkt och registrera en ny)
Släng de första exemplaren så du får grepp om hur du vill skriva

För att sedan få absolut bäst resultat så ber du en vän eller kollega om feedback. Du kan även be någon du har bra kontakt med på LinkedIn att korrekturläsa. Någon som inte är rädd för att ge feedback och verkligen kan ge dig bra råd.

Har du skrivit allt det men tycker det inte går att ta bort någonting, allting är viktigt. Det handlar ju om ditt yrkesliv! Plocka upp mobilen och sätt på timern medan du läser ditt CV lite snabbt. Stanna när timern når 19 sekunder.
Det är den ungefärliga tid som du har på dig att fånga en rekryterares uppmärksamhet innan de plockar upp nästa CV. Ta en ny titt på ditt CV nu och tänk att du ska anställa personen du läser om. Föreställ dig vilken tjänst det gäller, vad hen ska göra och vad de gärna får ha kunskap om. Matchar ditt CV önskemålen?

Men kom framför allt ihåg att ett CV alltid är bättre än inget CV och alla ansökningar som får avslag är övning. Du kan bara bli bättre med tiden och får du ett avslag så be alltid om feedback på din ansökan/CV. De flesta gånger kommer du märka att du föll på målsnöret inte på ditt CV eller brister. Vi har helt enkelt ofta otur och är det flera hundra sökanden så är det ett gott sällskap av nekanden du hamnat i. Ta det lugnt, andas, acceptera ett nej och gå vidare till nästa jobbannons. Glöm inte att redigera ditt CV så det matchar jobbet du söker, ditt första CV är en bas sedan får du branschanpassa för varje ansökan. Precis som du gör med ditt brev.

Lycka till nu! Och vill du ha fler tips och råd så kontakta mig gärna!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s