#blogg100 ”Det där med OB det har vi inte i branschen, du vet”

Söka jobb är lite som att hacka sig igenom en djungel. Utan machete. När du sedan sitter där på din efterlängtade intervju och lyssnar på hur företaget fungerar så kommer du bli varse en mängd saker. Kanske börjar du redan där längta till att få börja jobba för det låter fantastiskt eller så händer något helt annat.

Hjärnan tvärbromsar och du börjar tyst fundera över vad hen säger. Söka jobb handlar om mer än bara ansökan. Det handlar nämligen om att verkligen vilja jobba precis där du sökt. Helt ärligt söker de flesta av oss jobb lite varstans men det betyder inte att vi brinner för värderingarna, ibland handlar det rätt och slätt om överlevnad. De vet alla och de företag som inte förstår det är i fel bransch. De arbetar nämligen inte i en bransch där människor bara hankar sig fram vilket är fantastiskt bra.

Men det finns företag som gör, de som endast ser personal som industrier ser på löpande band och ibland är det helt ok för alla inblandade. Överlevnadsjobb, det är inget fel med det alls. Håll bara isär begreppen för det är stor skillnad på att jobba och jobba.

Tänk dig att du söker jobbet du verkligen vill ha, drömjobbet. Vi fokuserar på det. Under intervjun så slänger hen ur sig ”Ob, det kör vi inte med här bara så du vet”. Just den meningen har vi nog alla hört på lite olika vis. Obekväm arbetstid är hett omstritt. Det ska utgå ersättning för obekväm arbetstid, men just den regeln är inskriven i kollektivavtal så företag som inte har kollektivavtal kan alltså låta bli att betala extra för kvällar och helger. Om de saknas kollektivavtal så måste du själv se till att sådant ingår i ditt avtal med arbetsgivaren. Mitt råd är att undvika företag utan kollektivavtal för det är rätt medvetna om hur mycket de inte behöver ange i avtal och därmed kan strunta i. Pension och försäkringar är ytterligare saker som ingår i kollektivavtal men kan saknas helt i andra avtal. Du har en skyldighet att söka jobb men du har också en skyldighet mot dig själv att ta ett jobb där din hälsa, trygghet och förmåner värderas högt. Skaver samtalet så kolla upp vad hen säger med branschens fackförbund, ansluten eller inte så har du rätt att fråga.

”Kunderna ljuger, det vet vi ju” är en annan mening som ger mig hybris. Det vet vi inte alls. Alla kunder är unika och man ska behandla kunder med respekt. Under intervjun kommer du få en glimt inte bara in i företaget utan även i hur din framtida chef tänker och företagets värderingar. Känn efter hur det känns för ibland kan man få höra riktigt obekväma saker. Vi som går på intervju tränar på vad vi ska säga och hur vi vill framställa oss själva som bästa sökanden men alla företag tränar inte den som intervjuar i vilken bild de ska visa av företaget. Håll ögon och öron öppna för det kan ibland vara mycket intressant. Nu är jag rejält intresserad av psykologi och lyssnar till både vad som sägs, inte sägs och hur de ändrar tonläge så jag kan ha mycket att analysera under en intervju. En gång var jag på intervju hos ett telemarketing företag och hen undrade vad jag förväntade mig om jag blev anställd. ”Möjlighet att jobba mig vidare och en positiv löneutveckling” svarade jag helt ärligt. Hen tittade på mig och de ringde aldrig tillbaka. Företag som har mångårig erfarenhet av att låta människor växa inom företaget och jobba sig vidare uppåt uppskattar snarare den inställningen. Men så blev jag erbjuden en lön som efter skatt skulle givit mig lika mycket som en hel månadslön när jag sommarjobbade som 19-åring och bodde hemma. Tack och hej, det finns fler överlevnadsjobb. 

Men värderingar kan vara mer än lön och syn på kunder, det kan också vara synen på deras samhällsengagemang. Genom att kolla upp företaget via nätet och rykten så kan man snabbt få en bild av hur företaget är känt. Blodtörstigt eller hett engagerat i samhällsfrågor. Det kan kännas som oviktigt i början men stäm av med dig själv hur viktigt det är att jobba inom en bransch och på ett företag som stödjer samma frågor som du. Hur ser deras alkoholpolitik ut? Är det ok att spela golf under arbetstid medan någon annan får jobba arslet av sig? Lägger de ner hutlösa summor på personalfester och samtidigt har en historik av att varsla stora grupper människor eller hårdnackat vägra löneutveckling? Framhärdar de att personalen ska sälja hårdare fast det egentligen frestar på deras kundkrets hälsa? Är det här med barn ett problem eller en tillgång?

Företag som verkligen sticker ut endera som osympatiska eller godhjärtade kommer synas och du kommer möta fler som jobbat på samma företag. Jag hade fördelen av att träffa på en nyanställd medan jag väntade på att få komma in på intervju en gång och innan jag klev in hos rekryteraren så visste jag lön, arbetstider, utbildning, kravställning och deras syn på arbetsmiljö för hon fick sitta i fikarummet och plugga i brist på plats. Information är A och O när man söker jobb, både för dig och rekryteraren.

Ska jag googla företaget? Självklart!!! Googla dig less och läs igenom hemsidan. Det sistnämnda för att ha koll på vad de gör och vad du vill tillföra men googla såklart också vad som inte står på hemsidan. Rekryteraren kommer googla dig, kolla upp dig på Facebook, läsa din blogg, kolla ditt engagemang på LinkedIn, söka rätt på ditt twitterkonto och Instagram liksom Pinterest, Tumblr, Flickr etc. Du kommer granskas i alla sömmar och ibland kommer de även begära utdrag från belastningsregister så varför kollar du inte upp det företag du sökt till? Kolla upp din arbetsgivare för även du kan få obehagliga överraskningar som anställd. Det är inte oschysst att ha koll på läget utan smart. Skulle du handla på nätet av ett företag du inte kollat upp eller köpa en bil utan att granska modellen och dess kända fel?

Och skruva inte på dig i rädsla att finna surdegar, du kan finna guldklimpar som visar att du ska på intervju för ett företag som försöker rädda världen. Gör dig själv en tjänst och kolla företaget innan du åker på intervju, helst innan du söker jobbet men alla som besökt Arbetsförmedlingen vet att det sistnämnda inte alltid är valfritt så sök för tusan men ta inte vilket jobb som helst i bekostnad på din egen fysiska eller psykiska hälsa

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s