#blogg100 Vräker man ur sig ”jävla cp” när man blir upprörd är man smått obildad oavsett ålder!

Jag är så förbenat trött på att höra barn kalla varandra för ”ett jävla cp” eller vuxna för den delen med. Är det så svårt att visa respekt? Jag visste för 30 år sedan vad en cp-skada är för jag har en smart mamma som berättade vad en cp-skada är och vi tilläts aldrig kalla någon cp. Idag är jag varmt tacksam över det och fortfarande förvånad över att vuxna både i samma ålder och äldre kläcker ur sig ”jävla cp eller cp-störd” när de inte kommer på nåt annat att säga. Vilket endast bevisar att de inte fattar vad de pratar om. Man ÄR inte cp eller cp-störd, man HAR en cp-skada. Inget annat.

Informationssamhället till trots tillåts barn fortfarande säga det utan tillrättavisning eller upplysning med undantag från alla barn i min närhet. Hur ofta hör jag inte barn ursäktas med att de inte menar det eller inte menar det så. Jamen vad menar de då? Om de inte vet så upplys barnen, informera om vad det är. Barn är inte dumma utan enorma dammsugare efter kunskap bara vi faktiskt delar kunskap. De vill lära sig och vi ska lära barnen om världen. Men chockerande många vuxna är helt omedvetna om vad cerebral pares är vilket förklarar antalet barn som fortfarande är helt omedvetna. Det är inte att vara dum i huvudet för er som fortfarande inte vet vad det innebär. Det är en hjärnskada men skadan påverkar muskulaturen inte intellektet vilket många tycks tro. Följande text är klippt från Neuroförbundets hemsida under Symptom och sjukdomsförlopp:

”Cp-skador kan vara väldigt olika och ger olika symtom i olika grad. Allt från att man har en lindrig cp-skada som till exempel medför att man har en fot som är svag och vrider sig litet inåt till att man har omfattande symptom som drabbar stora delar av kroppen.

Spasticitet kan ta sig olika uttryck: musklerna kan till exempel bli helt låsta och stela eller man kan få mycket lätt utlösta reflexer som gör att musklerna rycker till. Man talar om tre former:

hemiplegi, ena kroppshalvan påverkas
diplegi, benen är mer påverkade än armarna
tetraplegi, armar och ben påverkas, men armarna är mer påverkade än benen

Dyskinetiska (rörelseförvridande) former Denna form innebär svårigheter att styra muskulaturen på grund av:

tonusväxlare, dystoni, växlande spänningar i olika muskler
atetos, ofrivilliga rörelser i extremiteter och bål

Ataxier Man kan inte samordna eller styra muskelrörelserna. Rörelserna blir för stora eller för små. Ofta finns det också en balansstörning och ibland darrningar.”

Så kan vi nu en gång för alla enas om att inte kalla människor ”ditt jävla cp” lite hursomhaver? Man ÄR inte ett cp, man HAR en cp-skada. Det är oförskämt att nedvärdera människor som lever högst normala liv trots en cp-skada. Normala liv verkar människor inte förknippa med cp-skada konstigt nog. Men människor som kläcker ur sig dessa kommentarer bevisar rätt klart att de talar innan de tänker så…

Tillåt mig att upplysa er som inte vet hur livet med en cp-skada kan vara genom att länka till en bunt högst normala bloggare eller bara helt vanliga människor med en cp-skada.

This is how I roll

Sabina

Marcus Brogren

Barnsidan – CP och stolt

En vanlig blogg

Jonas Helgesson

Att vara 15 år och ha en cp-skada

Och hittar ni fler bloggar så känn er helt fria att länka till dessa i kommentarerna. Men framför allt lär er bättre uttryck, det är rent oförstånd att använda uttryck utan fatta vad de innebär. Och vuxna kan inte skylla på att de inte vet sedan Google lämnade garaget… 

Min absoluta favorit sedan oräkneliga år tillbaka är supercoola Jesper Odelberg som gav stand up comedy ett helt nytt ansikte. Att skämta om något så tabu som cp-skada knäcker tjockare is än berget som sänkte Titanic.

Men jag har en ny favorit nu, den här lilla killen som bemöter omgivningen på det coolaste sätt jag sett. Han är 9 år och redan smartare än många vuxna, Neo.

5 reaktioner på ”#blogg100 Vräker man ur sig ”jävla cp” när man blir upprörd är man smått obildad oavsett ålder!

 1. Hej!
  Tack för ett bra inlägg! Apropå fler bloggar om cp-skador och vad det innebär så vill jag länka till min egen blogg som heter ” Min uppväxt, mitt liv, min Cerebral pares”. Adressen finns här ovan.

  Gillad av 1 person

   1. Jeg har selv CP, og jeg mener naturligvis ikke at CP skal anvendes som skjellsord. Det er dog enormt viktig å rette fokus på at CP nettopp er en hjerneskade, og at den derfor som regel (ikke alltid) gir kognitive defekter. Dette kjente man godt til allerede på slutten av 1800-tallet, men inntil nylig har det vært alt for lite fokus på dette i forhold til det motoriske og omgivelsens reaksjoner. Det er mer betydningsfullt å ta utgangspunkt i at det foreligger en hjerneskade, man må aldri se seg blind på motoriske symptomer. Jeg har selv fått lide for dette, da jeg har en veldig splittet kognitiv profil. Denne filmen er god på dette.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s