#blogg100 Ung, outbildad och tänker skaffa barn? Smart brud!

Då är det några saker du bör tänka på. Det vet jag nu, ingen berättade det när jag var 23 och tänkte samma sak. Kändes som en bra idé då att liksom bli klar med barn först och resten senare. Om jag kunde skulle jag åka tillbaka till mitt unga jag och ge henne en bitchslap för att hon inte gav sig själv en chans först. Nej, inte för att jag ångrar mina barn. Korkat att ens tänka, jag bara ångrar min ålder som jag idag vet borde varit närmare 30 för att ge bättre utdelning rent praktiskt och ekonomiskt.

Men i alla fall, saker att tänka på!

1. Du bör vara helst säker på att du kan ha en livslång relation med pappan, även om eller när det tar slut så kommer ni ha mycket kontakt mer eller mindre frivilligt. Ni behöver inte älska varandra livet ut men ska kunna föra ett normalt samtal under födelsedagskalas, julaftnar, andra högtider och mindre släktståhej utan att slänga möbler mot varandra. Förgiftning, baktaleri eller använda barnen mot varandra är också totalt förbjudet! Kan du leva med hans föräldrar är det verkligen ypperligt för de kommer du ju onekligen har kontakt med. Pappa och släktingar är ju lite ett barns rättigheter (i normala fall, vi utelämnar det extrema här) oavsett om du anser din svärmor vara en hagga eller en ängel. Hon är farmor.
Och om du skulle bli singel förälder så kan jag tala om att det inte finns något bättre knep att få intressanta män att försvinna. Säg att du har barn och de backar, är pappan helt frånvarande och du är 100% mamma så kommer de redan att springa innan du kommer till punkt. När du är tonårsmamma och singel är den upplysningen mer avskräckande än att säga att du har gonorré…så du bör kunna leva singel länge och lära dig trolla med knäna för att få ihop vardagen.

2. Föreställ dig ca 20 år med samma man. Alla hans olater, sportkärlek eller sporthat, knepiga matvanor, skumma planer som du inte fattar vitsen med, hans knepiga och absolut i allra högsta grad helt oförstående singelvänner av manligt kön och hans plan på att vara med i bilden hela livet ut. Föreställ dig nu motsatsen. Singel med småbarn, med skolbarn, med tonårsbarn, med halvt vuxna barn. Jobba heltid, sköta hem, ta hand om barn, utveckla dig själv (ha ha ha, eller hur…), singelvänner som lever nattliv när du torkar mjölkspyor och går till sängs när du stiger upp kring 5-snåret, leva utan nagellack och fixat hår i vääääldigt många år och vänj dig vid tanken att pannkaka med glass är värsta lyxmaten! Du har nämligen ingen ångerrätt oavsett om karln stannar eller inte. Nu menar jag inte att han inte har ansvar bara det att vi pratar om unga mammor inte pappor. De kan bara vända på texten för de har exakt samma ansvar och ingen ångerrätt.

3. Dröm dig bort till en föräldraledighet med exotiska stränder, du smuttar på en läcker drink i en ännu läckrare bikini medan barnen sitter snällt bredvid och är bedårande söta i flera timmar. Ni vandrar mot restaurangen ihop och barnen sover tysta medan ni njuter av middagen i flera timmar och har tid för varandra. Väl hemma i vardagen så går du timslånga promenader med väninnor eller så latte fikar ni medan barnen bara sover eller leker snällt på golvet. Du och din partner delar jämnt på vardagssysslorna så båda hinner vila och ta igen sig efter en lång dag. På kvällarna sitter ni och pratar om livet, tittar nyförälskat på varandra och bara suckar över hur lyckliga ni är. Och sedan lever ni lyckliga i alla era dagar….. Ok, låt oss återvända till verkligheten innan allt socker förstör tänderna! Exotiska stränder kan mycket väl komma men ligga och njuta hinner du inte för barn äter sand, skiter ner sig eller så blir de hungriga. För att inte tala om att de inte klarar av sol i mer än korta stunder för de blir lätt uttorkade. Blir du hungrig så kommer det betyda att barnen börjar bråkar ungefär exakt när din man kommer, du känner doften, börjar dreggla och då utlöses ett brandlarm i ditt barn. Byta blöja/hungrig/trött/allmänt jävla bråkig/ont i magen eller nåt annat helt logiskt. Ni får äta i omgångar ofta halvljummen mat och glöm det där romantiska pratet, det är överröstat av brandlarm. Vardag? Jodå, det går att byta av varann och gå promenader. Kaffe dricker man massor av för att kompensera all utebliven sömn varje natt i typ 1825 dagar för vid 5 års ålder brukar de börja sova liiiite bättre (fast de vill inte gå och lägga sig) och visst hinner ni prata –  om barn, mat, bråkstunder, bajs, kräk, att hemmet ser ut som om någon skakat det på ett nytt sätt varje dag och framför allt hur trötta ni är och vem som ska ta nästa natt. Titta förälskat på varandra i soffan? Försök, utmana varandra i vem som inte kommer somna precis när barnen somnat och ni äntligen kan slappna av för lite kvalitetstid! Hur det blir syskon är ibland ett mysterium…..

4. Ekonomi. Kolla priser på barnvagnar, jämför med en mindre småbil på Blocket och bli chockerad. Du kommer köpa ett antal blöjpaket varje månad, tvättlappar, salvor, amningsinlägg eller ersättning, senare även barnmat även om ni ofta gör egen så kommer det hända. För att inte tala om kläder och skor, de växer fortare än du kan ana och precis när du tar på ett plagg som sitter perfekt så är det då du vet att det kommer vara för litet nästa gång du tar fram det. I både välling och bröstmjölk finns turbojäst som gör att barnen växer mer än föräldrarnas pengar i ungefär 20 år. Så strax efter att ditt ansvar slutar så slutar de att växa! Finns inskrivet i Murphys lag om alltings jävlighet…. Dina egna kläder får du lära dig att tycka för du kommer inte ha råd att byta särskilt ofta fast du skulle behöva det. Investera dock i en parfym som täcker kräkdoft för du kommer vara omgiven av under precis hela första levnadsåret. Utsvävningar som krogbesök, bio, restauranger, resor, spa, fixa naglarna eller köpa dyra handväskor. Lägg det på drömhyllan, du kommer få prioritera om dina kostnader rejält. Tänk lyxfällan och gör dig beredd.

5. Vill du ha egen tid på gymmet, långa ostörda middagar med vänner, läsa böcker, utvecklas karriärmässigt och njuta av en hel kaffekopp? Det vill vi alla men det vi får är att träna genom att plocka leksaker och gå timslånga promenader, middagarna kommer avbrytas hela tiden men du lär dig göra flera saker samtidigt som att äta och vyssja barn samtidigt, läsa böcker om barnskötsel, utvecklas i karriären om väldigt många år (typ när barnen går i mellanstadiet och du är lite mindre trött) och kaffe går att värma i micron.

Oj, bitter tonårsmorsa tänker du. Inte det minsta, mest fascinerad över att jag hör unga tjejer vara lika naiva som oss andra när de drömmer om barn. Tänk efter först, inte på hur söta barn är eller hur mycket ni älskar er partner. Tänk på vart ni vill först och vad ni vill ha i bagaget innan ni skaffar barn. Tänk på vilken förebild ni vill vara. Bli ingen bitter rödvinsmorsa som sörjer ungdomen som försvann, ni väljer själva era liv. Jag valde att göra allt jag kan eftersom det inte finns ångerrätt på barn men vill man så kan man, men inte fan har det varit enkelt! Ge er själva en chans och skaffa ett liv först, lär er älska er själva och bygg en ekonomisk grund att stå på. Och tro mig, du kommer älska även den 50:e hopplösa killen du hoppar i säng med och tycka att han passar perfekt. Oavsett hur perfekt han är så är det hans nackdelar du ska kunna leva med inte hans fördelar. Var en smart brud och ge dig själv ett liv innan du skapar liv. Dina barn kommer tacka dig.

20130502-212310.jpg
Barn är inte accessoarer utan små människor vars liv föräldrar ansvarar för och ska vårda för att de ska växa upp till harmoniska vuxna

 

 

Annonser

4 reaktioner på ”#blogg100 Ung, outbildad och tänker skaffa barn? Smart brud!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s