Hej du, som klagar på Prinsessan Madeleines förlossning

Håll käft. Rent ut sagt. Det är en rättighet att få en bra och välplanerad förlossning. Och nej, jag är inte rojalist. Min stående åsikt är att de är Sveriges rikaste arbetslösa men att snacka skit om deras förlossningar är så lågt så jag blir mörkrädd. Klaga hur mycket du vill på jetset livet som ändå betalas av skattepengar, middagar och allt flashigt de pysslar med. Men håll dig till sak. Och ge fullständigt fasen i barnen, de har inte valt sina kungliga föräldrar.

Det är väl fantastiskt bra att det föddes en prins på ett av de mest kaotiska sjukhus som finns? Danderyd har fantastisk personal och väldigt bra vård, jag har varit där själv flera gånger, men det är ett ombyggnadsprojekt sedan flera år tillbaka. Man behöver både karta och gps för att hitta, personal eller besökare. Så jag unnar detta sjukhus all publicitet de kan få, all kred de förtjänar. För de förtjänar den. Flera gånger om.

Tänk dig själv att jobba inom vården. Underbetald och sönderstressad, utskälld och trött. Du kämpar i motvind varje dag mot politiker, mot ekonomiska beslut, mot naturen som ibland inte är på din sida. Ibland hjälper inga medel och människor dör inom vården utan att någon kunnat hjälpa det. Saker går tyvärr snett. Om något gått snett under Prinsessan Madeleines förlossning skulle du säkert vräkt din kritik mot vårdpersonalen. Medias iskalla kritik skulle haft en icke sinande källa av hiskeliga berättelser från dina likar och samma munnar som just nu klagar högt över den exemplariska vården skulle kastat sten på sten.

Kvinnor står på kö att föda på det sjukhus som är närmast eller det som de tror är bäst fast det dignar av sjukhus runtom i Sverige som hotas av stängning pga för lågt antal patienter. Trots bilköer och stressig väntan ska alla föda på samma sjukhus i Stockholms län istället för att kolla in utbudet runtom i landet. Trots kampanjer om att föda på andra orter. Jag har mött mammor som fött på annan ort och de har aldrig någonsin ångrat sig.

Jag är glad att Prinsessan Madeleine fick en välplanerad och bra förlossning, det borde fler få. Och de kan få det om de planerar lite kungligt. Kolla in vad som finns, stirra inte blint på 08-området utan vidga vyerna. Alla förtjänar en kungligt bemött förlossning. Jag har haft 2 sådana, på lilla Sollefteå sjukhus som år ut och år in hotas av nedläggning. Då när jag bodde i Sollefteå fanns inga köer eller problem att få plats, det vara bara att åka dit. Min rumskamrat var en kvinna från just Stockholm som bodde hos släktingar för att föda i lugn och ro. I vår vackra nipstad. Vi delade ett livets största och värsta ögonblick denna kvinna och jag.

Så knip igen om klagomål, sluta kasta skit på ett sjukhus som, likt nästan alla sjukhus, redan innan förlossningen gick på knäna pga alla vårdkrav och nu dessutom fick ansvaret för en av världens mest bevakade förlossningar. Du kanske inte brydde dig och jag hade inte noterat förlossningen men en enorm del av världen höll andan. För att inte tala om familjen. Den överläkaren som var ansvarig tror jag knappast tog det med lugn eller lättja, det var inte ett litet ansvar. Dessa barn som inte valt att födas rätt ut i rampljuset som Sveriges mest välbevakade och omtalade barn. Vilken tur att de fick börja livet omgivna av bra personal, i lugn och ro. För alla förlossningar är ett vågspel.

Se er omkring nu, kolla era möjligheter och ge era barn en vacker start i en helt annan stad istället för att vräka er bitterhet på de som faktiskt fick det. De som faktiskt planerade förlossningen hårt. Och släpp tunnelseendet, kom inte med ursäkter som att det inte går för det gör det. Det krävs kanske lite extra men det är så värt det när du ligger där med ditt barn, utan stress, utan bilköer och utan rädsla att inte få plats att föda. Stockholm har inte Sveriges bästa vård, den finns på många platser. Men de har nog flest barnafödslar. Något att tänka på.

Och du, kungligheter är också människor. De blöder, de gråter och har sorg även de trots sina pengar och ett massivt kändisskap.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s