Grattis min 15-åring!<3

Dagen du fyllde 1 år var historisk! För oss. För vår familj och släkt. Första barnet fyllde 1 år, första barnbarnet.

Fylla 15 år är också stort men inte i närheten så stort för oss som för dig, du blir ”myndig”. Ända tills nu har jag kunnat stå i vägen för nästan allt, min föräldramakt sträckte sig långt. Men nu kortas det av och du kommer få alltmer ansvar och fler skyldigheter.

Men du får mer rättigheter också! Du kan ta moppe kort, gå på absolut vilken bio film du vill utan att kolla åldersgränsen (18 års gräns har nog aldrig använts vad jag vet), sommarjobba och ja, cykla utan hjälm fast jag inte rekommenderar det. Skallen är en viktig sak som ska vara kvar resten av livet, i så bra skick som möjligt.

Du räknas inte som barn längre utan ungdom. Nu är du juridiskt myndig vilket låter konstigt. Om bara 3 år är du myndig, helt myndig och alla band klipps förutom blodsbanden. Du äger dig själv, dina rättigheter och tillhörigheter helt själv. Men det är då det.

Låter det svindlande? Det är det. Sug på den en stund och fundera över vad det innebär. Det kommer numera att bli apsvårt att låtsas att du är barn och borde betala barnpriser på restaurang vilket annars kan vara trevligt för ekonomin:)

Det var så enkelt då när du fyllde 1 år. Du öppnade paket, kladdade tårta, åt bulle, drack massor av saft och somnade rätt snabbt efter allt ståhej. Några av de sakerna kommer du göra även idag hoppas jag fast somna snabbt är nog inte en av sakerna. Du är ju på konfa läger och lever loppan. Om konfirmationen påmint ens det minsta med din konfirmation så hade jag absolut konfirmerat mig jag med, då när jag var 14-15 men så var det inte. Det var mycket stelare.

Och visst var livet enklare när du var 1 år, på väldigt många sätt. Visst önskar jag att tiden kunde stanna exakt där så du alltid var som på bilden, nyfiken och undersökande. Glad och sprallig. Solstrålen. Men det går inte en dag utan att jag är glad åt att du blir just äldre och jag med, det är en spännande resa och jag ser verkligen fram emot att träffa ditt framtida jag. Den du är på väg att bli för även om du just nu är jättestor så är du inte riktigt framme än. Du är lite liten och lite stor, att fylla 15 är inte sista utposten bara en mycket stor milstolpe! Var stolt över den, du har nått långt redan. Du har en makalöst vacker sångröst, en vilja hårdare än stål och ett lokalsinne som får gpsen att muttra. Titta på dina styrkor och dina möjligheter, se vad de kan skapa tillsammans. Se världen öppna sig till ett landskap som igår var stängt.
IMG_1827

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s