Pride Stockholm 2015

Varför ska vi fortfarande ha Pride har jag hört folk undra. Svaret är väldigt enkelt. För att vi kan! För att vi har rätt till det och för alla de som inte kan eller har rättigheten till det i sina länder. Vi, läs Sverige, skapar en frizon för tusentals människor som annars tvingas leva i hemlighet. Det finns länder där HBQT människor fortfarande dödas pga sin läggning, de stenas, torteras, bespottas, hatas och hånas öppet. De har inga rättigheter. Vi måste fortsätta höja rösterna tills fördomarna är borta.

Minns ni Pajala? En liten norrländsk by som skapade sin egen pridefestival och vilket ramaskri det blev. Vilken pinsam stämning det blev genom Sverige när vi alla såg att det fortfarande gror fördomar mot HBQT i vårt avlånga land och Pajala blev en skamsen prick på vår karta. Jag skämdes in i min norrländska ryggmärg över kommentarer som ”Bögjävel eller älg. Hä bare å skjut.” Är det mitt ursprung? Grottmänniskor utan öppet sinne som gormpar utan vetta och sans? Man blir ju mörkrädd. Jag hoppade av lycka när motvågen kom från hela Sverige och festivalen blev en klockren succe med ett 3 gånger längre tåg än de drömt om. Att se det blinda hatet få rejält mothugg och QX galan hissa eventet till skyarna var sötare än honung. Fördomar ska bekämpas som troll, ut i solen med slagget så det stelnar och förtvinar.

Så har vi Kiruna IF som fick kämpa med näbbar och klor om sin tröja som idag är godkänd i annan design. I Sverige, världen återstår. Originaltröjan är och förblir den officiella supportertröjan men får inte användas i spel eftersom den bryter mot hockeyförbundets regler. Deras initiativ vill jag att fler hockeyförbund följer, liksom andra idrottsförbund. Det ska inte finnas trakasserier pga sexuellt läggning inom någon sport. Kiruna IF ber om stöd på Pride paraden på lördag hos alla Sveriges hockey lag. Det är dags att visa ryggrad utanför rinken.

Den mänskliga rättigheten att leva fri är vad Pride handlar om och den kampen slutar inte förrän friheten är fullständig. Så nu gör vi slut på fördomarna och visar att det är ok. Det är helt rätt att leva det liv man vill leva tillsammans med vem man än vill leva med. Och det i regnbågens färger!

Logo och profil

Annonser

2 reaktioner på ”Pride Stockholm 2015

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s