När barnen inte längre dör

Som Bloggare för varenda unge och Världsförälder vurmar jag lite extra för Unicef och deras non stop arbete för världens barn. Medan sociala media bombarderas av dystra nyheter och den ena attacken på mänskligheten efter den andra så behöver vi lite goda nyheter!

Och svar på frågan om det egentligen hjälper att skänka pengar till katastrofinsatser för det är ju miljoner människor som lever i flyktingläger, svält eller annan misär.

Svaret är JA! Såklart det hjälper. Att rädda alla världens människor går inte men att bidra till att förändra världen så den fortsätter utvecklas till en bättre värld det är fullt möjligt!

Neisha Shakya, 4 år, får vaccin mot mässling. Hennes mamma, Indu Maharjan, gick med sin dotter till hälsostationen i Katmandu för att skydda henne mot sjukdomar efter jordbävningen. Foto: © UNICEF/Panday
Foto: @UNICEF/Panday

I konfliktområden riskerar sjukdomar att spridas snabbt då människor tvingas leva tätt ihop under enkla förhållanden och utan närhet till vård. Under 6 dagar i augusti 2015 mobiliserade Unicef en vaccinationskampanj i Jemen för att stoppa risken för spridning av polio. 4 miljoner barn vaccinerades tack vare 40 000 frivilligarbetare. På 6 dagar! Bilden ovan är från en vaccinationskampanj mot mässling i Nepal efter jordbävningen som förstörde över 130 000 hem. Över en halv miljon barn behövde skyddas för att katastrofen inte skulle förvärras av en mässling epidemi.

Foto: © UNICEF.
Foto: @UNICEF

Kunskapen om hur HIV sprids och kan bromsas behöver spridas. Tack vare ett program som Unicef utvecklat kunde Ere födas utan HIV trots att hans mamma bär på sjukdomen men vågade berätta och kunde få bromsmedicin i tid vilket räddade Ere. Förhoppningen är att fler vågar berätta så fler barn kan födas friska.

Foto: © UNICEF
Foto: @UNICEF/Mann

Unicef bidrog till att över 3000 barnsoldater frigavs i Sydsudan vilket är en av de största frigivningarna någonsin. Barn som frisläppts får vård, psykologiskt stöd och hjälp att återförenas med sina familjer. Ett program för att sprida kunskap om hur barn rekryteras och att det finns hjälp att få pågår även det i Sydsudan där tex Adamo, 12 år, berättar om sitt liv som barnsoldat för att hjälpa fler att komma undan.

En liten pojke lär sig med hjälp av den digitala skolan i ett flyktingläger i norra Uganda. Foto: © UNICEF/Jeong
Foto: @UNICEF/Jeong

30 miljoner barn befinner sig på flykt världen över och deras utveckling riskerar att bromsas av såväl undernäring som utebliven skolgång. I flyktinglägren i norra Uganda testas Digi-school vilket är ett multimediakit för undervisning även på platser som saknar el då all utrustning drivs av solenergi.

I Zaatari, Jordaniens största flyktingläger, kunde 25 000 barn gå i skolan tack vare stöd av bla Unicef så det fanns tillräckligt med klassrum, lärare och undervisningsmaterial för att skolgången skulle kunna fortgå.

Glädjescener från Sierra Leone.

Unicef arbetar med att skapa en bättre värld för barn men även för vuxna. De hade en nyckelroll i arbetet mot Ebola i Västafrika som 14 januari förklarades fritt från Ebola efter att 42 dagar passerat utan nya sjukdomsfall i Liberia, Sierra Leone och Guinea. Över 50 000 volontärer, hälsoarbetare och lärare utbildades för att hjälpa till att stoppa spridningen. Insatsen krävde 5 500 ton livräddande förnödenheter.

Foto: © UNICEF/Singh
Foto: © UNICEF/Singh

I augusti 2015 meddelades även att stelkramp eliminerats bland Indiens mammor och nyfödda vilket kommer ha en avgörande betydelse för att barn kommer överleva längre än sina första 5 levnadsår.

Mer goda nyheter och bidra till en bättre värld finns ni på unicef.se och missa inte gåvoshopen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s