#blogg100 Vardagspsykologi som vi alla använder omedvetet

Psykologi är ett sådant ämne som de flesta människor tycker är lite flummigt eller alldeles för svårt att greppa. Sanningen är att vi alla använder psykologi dagligen. Ofta helt utan att tänka på det.

Att tänka, känna och handla på olika sätt är något vi alla gör. Vi funderar dessutom rätt ofta på vad andra tänker, känner och gör. Det är inte alltid vi förstår men vi noterar det. Ibland lär vi oss av det.

Vi funderar över hur vi enklast kan få våra barn att förstå vad som är ok och inte ok, vi begrundar hur vi ska lära tonåringar att städa sina rum vilket angrips på diverse olika sätt, vi kritiserar reklam för den påverkar människor negativt vilket ibland är helt medvetet från företagets sida. Alla känner av den påverkan psykologi har på oss människor, mer eller mindre. Däremot är inte alla medvetna om hur de ska hantera denna påverkan eller hur de ska undvika att påverkas eller påverka.

Men ibland är vi rörande överens om hur psykologi kan användas. Barnuppfostran är ett strålande exempel. Det tar inte lång tid innan föräldrar inser att allt de säger kommer upprepas av deras barn vilket de flesta tar hänsyn till medan andra utnyttjar genom att skapa små minikopior av sig själva. Grupper av människor skapar medvetet gemenskap och samhörighet genom att ha likadana kläder och bete sig likadant. Tänk fotbollslag, tonåringar, företagslogotyper, inredningsstilar, klädmärken, småbarnsföräldrar. Genom att klä oss liknande, bete oss liknande och ägna oss åt likartade intressen har vi medvetet skapat en gemenskap.

Psykologi är även det främsta ”vapnet” när vi försöker förhandla till oss något vi vill ha eller uppnå. Löneförhöjning, högre månadspeng i tonåren, längre ledighet under sommaren, en hund, den ascoola bilen som egentligen slukar alldeles för mycket bensin, motivation att springa några kilometer till, fånga kärleken och fokusera på utlandssemestern till hösten medan midsommar regnar bort. Det vi använder oss av är rent psykologiska effekter.

Det absolut coolaste vi kan göra med psykologi är att förändra hjärnans sätt att tänka och hantera problem, även rent fysiologiskt. Genom att utveckla expertis når vi områden som annars inte är uppnåeliga i hjärnan. Expertis innebär att hjärnan skapar många fler mallar för en specifik problemlösning som ökar vår reaktionsförmåga och ger oss förmågan att lösa problem nästan helt utan att tänka. Zlatan funderar inte alltid över hur han ska bete sig under en match, professionella schackspelare ser inte ett drag när de spelar schack utan ett helt spel för både vita och svarta sidan, småbarnsföräldrar tänker inte på allt de gör helt omedvetet utan det bara sker, en designer ser inte tyg utan de ser kombinationsmöjligheter, en tävlingsryttare känner sin häst rörelser genom sin kropp och de rör sig som en. Expertis utvecklas genom att vi gör saker om och om och om och om igen tills de sitter i vår ryggmärg, tills det vi gör inte längre är en medveten tanke och sedan en handling utan en rörelse likt en reflex. Expertis är förmågan att utföra handlingar utan instruktioner, tankar eller anvisningar. Många av oss utvecklar expertis inom ett flertal områden, men inte alla. De som gör förändrar dock hjärnan.

Psykologi är en del av vår vardag även om vi alla engagerar oss mer eller mindre i ämnet. Positiv psykologi är något alla människor behöver en rejäl daglig dos av vilket blir mer och mer påtagligt. Vi är helt fenomenala på att granska våra egna misstag, sämre sidor, tillkortakommanden och brister. Positiv psykologi handlar om att förstärka de goda sidorna, lyfta fram det vi gör bra och uppskatta oss själva. I längden mår vi bättre om vi bara lär oss den enkla insikten att vi alla duger precis som vi är, att vi förtjänar uppskattning och kan mängder med saker. Vi behöver njuta av framgång och vi behöver ha roligt. När vi ler, skrattar och mår bra frigörs dopamin och endorfiner som är kroppens egna hälsopiller, vi slappnar av och spänningar i kroppen frigörs istället för att kapsla in stress. Att bara göra saker för att det är roligt är något barn är experter på och den expertisen behöver vuxna ta till sig och hålla fast vid hårdare än kaffekoppen kl 06.00 en tidig måndagsmorgon.

Nästa gång du tänker, känner eller utför något så fråga dig själv hur processen gick till. Hur känns det? Vad tänker du? Vad fick dig att utföra den handlingen? Har du roligt? Kanske blir du överraskad av vad som händer sedan:)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s