#blogg100 Kan kreativitet vara ondskefull?

Ett mynt har två sidor precis som kreativitet har både en konstruktiv och en destruktiv sida. Några av vår tids största kreativa produkter har i början varit goda men förvrängts till onda och vice versa.

Vem är ansvarig för ondskan i kreativitet?

Leonardo da Vinci som är erkänt mest känd för den vackra Mona Lisa hade en stark fascination för militära fordon och vapen. Han designade en stridsvagn på ritning, en rustning och en flyttbar bro som kunde användas vid krig. Nu finns det inget som visar på att han var ute efter att skapa krig utan mer att hans tanke var att skrämma fienden och skydda människor.

Alfred Nobel som uppfann dynamiten gjorde det ur syftet att kunna spränga berg men även för att han trodde att den skulle avsluta krig genom att vara för skräckinjagande så människor skulle undvika krig. Han trodde på sin idé och var fast besluten att skapa gott trots att uppfinningen var kantad av olyckor som även kostade Alfred hans bror.

I skiftet 1799-1800 när den första ångvagnen för persontrafik skapades fanns inga indikationer på att den kreativa utvecklingen skulle ha något annat syfte än gott. Det var fortfarande alldeles för dyrt för privatpersoner att äga en men utvecklingen var igång och kreativiteten flödade. Men redan 1844 instiftades hastighetsregler och ett varningssystem efter ett antal olyckor, något som upphävdes 1896 men idag finns det en uppsjö av lagar och regler som innefattar bilkörning i alla länder världen över. Bilen är en av vår tids bästa och mest framgångsrika uppfinningar för privatpersoner men den är också en av de största orsakerna till dödsolyckor, personskador, viltskador och miljöförstörelse. Inget av detta fanns i åtanke när ångvagnarna utvecklades vidare av ivriga uppfinnare.

Världens första flygtur i ett flygplan med motor varade 12 sekunder på en 36,5 m lång sträcka år 1903. Ett helt nytt kapitel i världshistorien stod för dörren och än idag är flygplan på toppen av uppfinningar som kom att fullständigt förändra världen och berika våra liv. Idag kan vi korsa ett flertal fjärran länder på endast ett antal timmar. Om utvecklingen brukar beskrivas med steg så var det här ett jättehopp.

9/11 2001 kapades passagerarplanen American Airlines Flight 11 och United Airlines Flight 175 för att sedan kraschas medvetet in i World Trade Center med 17 minuters mellanrum. Dödsiffran hamnade någonstans runt 2700-3000 personer. 34 minuter senare kraschas ännu ett American Airlines Flight 11 in i Pentagons västra fasad vilket dödade 125 personer i byggnaden samt alla passagerare ombord. 26 minuter senare kraschade United Airlines Flight 93 på ett fält i Somerset County, Pennsylvania utan att några människor på marken skadades men alla passagerare ombord omkom.

När bröderna Wright kämpade med vindtunnlar, beräkningar av vindstyrka, studier av fåglars rörelse under flygturer och beräkningar av vikt kontra luftmotstånd så fanns det aldrig en tanke på att deras högsta dröm och fantastiska skapelse skulle kunna användas på ett så fasansfullt vis.

Är det då uppfinnaren som hålls ansvarig för vad som sker? Kan vi anklaga Nobel för att vara orsaken till värre förödelse under krig eftersom han uppfann dynamiten som ofta används? Är det Mark Zuckerbergs fel att näthat flödar över på Facebook? Kan kreativitet hållas ansvarig för ondskan som följer i uppfinningarnas spår?

Tanken från början med alla dessa uppfinningar var trots allt god, det var inte en bakomliggande ond eller destruktiv plan. Men ja, det finns destruktiva uppfinnare det vet vi alla även om jag inte kommer gå in på den skaran här eftersom vi då tassar omkring på moral och psykisk instabilitet vilket är lite ett annat område.

Men låt mig fråga så här: Om ett barn välter ner en tallrik av misstag och den splittras i tusen bitar är då handlingen destruktiv? Eller om ett barn slänger tallriken i golvet med vilja och uppsåtet att splittra den i tusen bitar är då handlingen i sig konstruktiv? Lite grann så är det med uppfinningar.

Alfred Nobels fredspris samt priserna i kemi, fysik, fysiologi eller medicin och litteratur överraskade världen när planen om fonden som skulle ligga till grund för priset uppdagades i hans testamente. Den uppfinningen är utan tvekan hans bästa och mest omvälvande, syftet var helt igenom gott. Människor har belönats sedan 1901 för sin idoga strävan och önskan om att göra världen lite bättre men idag vet vi alla att även den godaste tanke kan få smutsiga efterverkningar i form av osanning och korruption.

Så är kreativiteten ondskefull eller god, destruktiv eller konstruktiv, bra eller dålig? Min åsikt är att den är både och, det viktiga är att i merparten av alla kreativa uppfinningar så var tanken från början god.

Annonser

En reaktion på ”#blogg100 Kan kreativitet vara ondskefull?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s