Vi är det bortskämda folket…

I huset bredvid gapar en lägenhet tom fast den är uthyrd, det var några där i början av månaden och hängde upp nån gardin sen försvann allt och nu står den tom. Så är det ofta i vårt område, lägenheter hyrs ut men ingen flyttar in utan de gapar tomma medan månadshyror betalas i så länge som 6 månader. Hyran för den här 3:an som jag vet att det är är ca 10 500 kr… Och ingen bor där fast hyran betalas.

Samtidigt läser jag i tidningen om några romer som fått lämna sin husvagn i panik för att någon slängt in ett brinnande föremål. 2 kvinnor och ett barn får sitt tillfälliga hem förstört av maskerade personer i en bil. Mannen i familjen var på sitt jobb för han har fått en fast anställning och de försöker starta upp ett liv, de har ett barn som levt hela sitt liv med vetskapen om att andra anser att hen är mindre värd pga att hen är rom.

Min dotter kommer hem med berättelser från vänner som flytt hit från Syrien, Afghanistan, Uganda och ett flertal andra länder. De har sett sina fäder bli bortförda, förlorat vänner i Medelhavet, tappat kontakten med syskon någonstans i Europa. Deras familjer är splittrade över kontinenter inte olika hus på olika gator eller städer. Ofta vet de inte om de kommer träffas igen, någonsin.

Jag träffar människor som berättar att de inte har ett land för i Sverige anses de tillhöra Afrika och i Afrika anses de tillhöra Sverige. Människor som försvara sitt svenska medborgarskap eftersom deras föräldrar flydde hit för många år sedan medan de själva levt hela sitt liv i Sverige. Människor som fått höra att de inte kan lära sig svensk grammatik för de har ett annat ursprung som om språket sitter i etniskt ursprung inte i fonetik och lärande.

Överallt klagar människor över att ”de inte förstår” för de är från andra länder och att de ”gör fel” fast de gör så gott de kan. Människor som flytt från död, tortyr, svält och krig. Som sett människor dödas, som sett människor föras bort så de själva kan vandra vidare genom länder mot Sverige, människor som vägrat gå med i IS och måste fly för att inte dö pga sin vägran att bli terrorister. ”De är inte som oss” fast vårt land skapades av immigranter som kommit hit från olika Europeiska länder flera tusen år sedan. Är de inte som vi eller är vi inte som dem eftersom ursprunget är delat i grunden?

Människor kommer hit, berättar sina historier för oss som vill lyssna, ber om hjälp att få leva fria utan att dödshot och utan ångest. Och vi, det bortskämda folket, tycker de kräver för mycket och ställer orimliga krav. Vi tycker det inte finns plats där lägenheter gapar tomma och städer dör ut då ingen människa bor kvar. Vi tycker det inte finns råd i ett land där nästan varje barn har en smartphone, en surfplatta och en dator. Vi känner oss hotade för de kan ta jobb vi själva inte vill ha för vi kräver högre lön och bättre utveckling än att bara ha ett jobb för att få en högre månadslön än 1200kr/månad.

Vi är så bortskämda med att ha det bra att vi glömt bort hur lite som krävs för att slippa känna att livet är dåligt. Vi är bortskämda av livet, av demokratin och en välfärd som behöver underhållas men trots allt räddat livet på miljoner människor genom åren.

Vi är bortskämda för vi begriper inte hur det känns att förlora precis allt som går att föreställa sig och ändå förväntas försöka leva. Vi är bortskämda för vi minns inte hur det är att leva utan land som våra förfäder tvingades göra.

Tänk om vi åtminstone skulle försöka förstå genom att lyssna, tänk om vi åtminstone skulle visa respekt och ge den yttersta mänskliga rättigheten av låta människor leva ifred. Tänk om vi skulle påminna oss själva om vi alla är människor oavsett ursprung med samma längtan efter liv, samma drömmar och samma rädslor?

Tänk om, vad skulle hända då?

Annonser

3 reaktioner på ”Vi är det bortskämda folket…

 1. Då skulle världen se betydligt ”snällare” ut. Jag har också funderat mycket på hatet som växer fram och riktas mot människor som kommer ursprungligen från andra länder. Det räcker inte ens med att vara född här och bott hela livet i Sverige, många betraktas ändå som invandrare, annorlunda, inte vi osv..

  Tyvärr så har välståndet gjort oss väldigt egocentriska. Det verkar som många inte kan förstå andra människors armod, rädsla, förföljelser utan tror att folk som kommer hit gör det av illvilja. Var har det sunda förnuftet och medmänskligheten tagit vägen!?

  Tack för ett bra och tankeväckande inlägg!

  Liked by 1 person

  1. Men vad härligt att vara saknad<3 Jag har verkligen haft fullt upp med att skriva en B-uppsats, få ihop vardagslivet med en tonåring som snart går ut nian, och en aktiv 11-åring som får nya skrubbsår stup i kvarten. Men nu är skolan avslutad, uppsatsen godkänd och om 1 vecka är det skolavslutning:) Men jag är ok, hoppas det är ok med dig också.

   Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s