Lär inte barnen tjata snällt utan att fatta när någon säger nej

”Såklart du ska ge honom en kram!” får barnen höra. Släktingar ska kramas, Bamse på semestern, lärare och den snälla personen som hjälpte barnet när hen ramlat.

Fast barn vill inte alltid ge kramar men lär sig att det är artigt och snällt att kramas när andra ber.

”Han tycker bara om dig, därför är han lite hårdhänt” säger omgivningen till gråtande tjejer när killar blir för hårdhänta. Som om att tycka om visas med en smäll? När killar blir hårdhänta slits de isär och får en utskällning för att de slåss. Efter en stund. Tjejer får lära sig att de inte ska slåss. Tjejer får gillande i smyg när de fysiskt knuffar bort en kille som beter sig hårdhänt, för hon säger tydligt ifrån.

Barn ska inte lära sig att våld är ok åt något håll, ett kraftigt nej ska räcka som ställningstagande. Våld är aldrig ok eftersom gränserna kommer suddas ut.

Vi lär unga tjejer att inte visa för mycket hud eftersom det är för ”vågat”. För vem och varför? Det är runt 200-300 år sedan män kunde få orgasm endast av att se hud eftersom hud aldrig visades under den tidens klädmode. Hela tiden pratas det om den ”rätta längden” på kjolar, inte för att de kanske är opraktiskt korta när de visar hela underlivet utan för att någon kan bli ”frestad”.

Kläder ska inte avgöra vad som ger respekt eftersom respekt ska ges till människan inte garderoben personen har. En kort kjol eller en djup urringning är inte en inbjudan utan endast kläder, frestande eller inte. Har män svårt att hantera sin egen kropp ute i samhället när de ser lättklädda damer är dags att uppsöka professionell hjälp för att kunna fungera i samhället igen.

Unga killar å andra sidan får höra att de bör klä sig manligt, de får höra att de ska visa musklerna för att attrahera tjejer. Killar får lära sig att använda kroppen som attraktionsverktyg utan att bli åthutade för att de frestar.

Hur kommer det sig att vi lär båda könen att hud får personer att tappa förståndet men bara ett kön varnas för att skapa den effekten? Hur kommer det sig att vi inte lär killar att visa respekt fast de blir kåta av hud och gungande bröst?

Lär ditt barn att säga nej, klart och tydligt när de inte vill något. Lär dig själv att respektera deras nej. De behöver inte krama släktingen eller Bamse om de inte vill, det handlar om deras integritet inte din vilja att fota ett gulligt ögonblick.

Lär ditt barn respektera ett nej, att respektera andra människors integritet. Deras vilja övergår inte andra människors vilja när det handlar om deras kropp.

Lär dig själv att inte kalla lättklädda tjejer/kvinnor för hora, luder, fnask, billig eller annat när ni ser på film, går på stan, kollar tidningar eller åker på semester. Dina utspottade ord blir barnens minne av hur lättklädda kvinnor betraktas.

Lär dig själv att inte kalla hårdhänta män för manliga, lär dig själv att inte kalla våld mellan barn för kärlek och lär dig själv att inte acceptera kränkande behandling för att du lärt dig att bara svälja kommentarer eftersom det är ofint att vråla att personen beter sig ohyfsat.

Sätt en gräns för hur du vill bli behandlad, sätt en gräns för hur du önskar att ditt barn ska behandlas och sätt en gräns för hur du ska behandla andra. Lär sedan ditt barn att sätta samma gränser för sig själv och andra, vägra släppa gränsen och påminn om att respekt som visas andra till slut blir ömsesidig.

Lär ditt barn säga nej, klart och tydligt. Lär ditt barn att vråla NEJ! Högt och ljudligt om det första inte respekteras. Framför allt behöver tjejer lära sig att vråla nej när omgivningen inte lyssnar för att skifta balansen i den sneda samhällssynen. Och framför allt ska killar lära sig att våld mot tjejer inte är att ”tycka om” utan det är fel även om barnen är 3 år och någon tycker ”det är lite gulligt” enligt stenåldershjärnan.

Kan vi börja med att lära barnen respekt från start och hålla fast vid det så kan vi skapa en förändring, ett vrålande nej stoppar inte en störd människa från att begå brott men det hindrar oavsiktliga övertramp från att bli allvarliga. Kan vi lära våra barn att lyssna på varandra och respektera ett nej de kanske inte förstår för de inte menar illa så kan vi förändra barns sätt att se på varandra.

Våra barn ska ta över världen, våra barn är framtidens ledare, vårdpersonal, poliser, ekonomer, politiker och tekniska utvecklare så uppfostra inte barn att vara barn hela livet utan uppfostra barn till att bli kloka vuxna som visar respekt för människor i deras omgivning. Då kan vi förändra världen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s