Julens läckraste saffranskaka…

finner man i klassiska ”Sju sorters kakor” från ICA bokförlag, min absolut favorit bland receptböcker som jag fick som barn. Har ni inte den boken så skaffa den för att alltid ha klassiska recept när det är dags att baka fikabröd.


Ingredienser:
* 200 gr smör
* 1 pkt saffran
* 2 ägg
* 3 dl socker
* 1,5 dl mjölk
* 4 dl vetemjöl
* 2 tsk bakpulver
* sockerbit
* florsocker

Värm ugnen till 175 grader C (gäller även varmluftsugn). Smörj och bröa en rund eller avlång form, ca 24 cm i diameter. Smält matfettet och låt det svalna. Stöt saffran ihop med en sockerbit i en mortel. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt saffran, smält smör och mjölk. Blanda mjölet med bakpulver och rör ner det i smeten. Häll den i formen.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min. OBS, jag har alltid fått låta kakan stå i drygt 60 minuter så tiden är skarpt missvisande i originalreceptet. Höj inte temperaturen utan låt kakan stå i ugnen tills den stillnat, testa med provsticka. När den inte är kladdig inuti så är den klar.

Låt kakan svalna och pudra över florsocker inför servering.

Använd gärna en mönstrad form så blir den lika läcker för ögat som för gommen

God Jul!

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s