Vikten av Kulturskolan

Efter jullovet kommer Råbergselever samsas med Kulturskolans elever, efter veckor av slit från personal medan vi andra haft jullov.

Scheman har ändrats, skolmaterial har packats, instrument flyttats, Kulturskolans elever placerats ut och om, Råbergsskolans elever har beretts plats i vackra lokaler som nu kommer prövas till sitt yttersta.

Allt för att ett sjukt hus renoverats i omgångar istället för att åtgärdas från grunden. Sjuka hus går inte att bota eftersom det är källans ursprung som måste åtgärdas inte väggar, golv eller ventilation.

Vi som har barn på Kulturskolan har protesterat högljutt eftersom kultur alltid anses flyttbar och förgänglig. ”Det är ju bara lite dans och sång” var en kommentar på Facebook som säger mer om den som yttrade det än vi som vurmar för kultur. Hade hen sagt samma sak om det gällt hockeyrinken? Eller fotbollsplanen?

Nej, kultur är inte viktigt utan bara ett vackert strössel på samhällets glassiga yta. Det varken tillför eller utvecklar. Eller?

Musik kan användas som terapi för psykisk ohälsa och dans kan bromsa och vända Parkinsons.

Barn som inte kan sitta stilla hamnar i sin rätta miljö när musik släpps lös och teater står på schemat, barn som är blyga kan tala högt med musik och sång släpper själen fri. Barn föds med inlevelse och en vilja att höras.

Över 550 namnunderskrifter kom in i protest mot att Råbergsskolan ska ta över lokalerna och en grupp föräldrar där jag ingick mötte kommunen två gånger för att diskutera frågan. Först den kvällen de stärkte beslutet om inflyttningen och därefter en vecka innan julafton där vi kunde diskutera utredningsprocessen och deras plan.

”Varför är människor så upprörda?” var en fråga vi fick. Ja, varför blir människor upprörda när beslut fattas utan deras vetskap, utan att korrekt information kommer ut och innan de hinner säga sin åsikt. Varför blir människor upprörda när de får höra att Kulturskolans lokaler ”står tomma och har låg verksamhet” så därför är de tillgängliga för Råbergsskolan? Varför blir människor upprörda när barn ställs mot barn och verksamhet mäts mot verksamhet?

Förändring utanför människors kontroll, risker för att unika lokaler förstörs eftersom de inte byggda för skolverksamhet och dålig information gör människor upprörda. Det gör oss rädda för ökade kostnader, inställda danslektioner (danssalarna inne på Kulturskolan är unika) och risken att än en gång förlora de lokaler alla längtat efter.

Det är fortfarande ingen som är upprörd över att Råbergsskolan evakueras, det kan inte nämnas nog många gånger, eftersom shaming tekniker är populära i situationer som denna. Shaming är tex när människor säger ”att äldre människor faktiskt behöver pengar bättre än tiggare”, det finns ingen gradering av nöd eller av smärta. Det är shaming när människor säger att barnen på Råbergsskolan har det värre än barnen som inte får dansa, sjunga, spela instrument eller utöva teater på Kulturskolan. Det är att ställa barn mot barn och det gör man inte, det gör vi absolut inte så den som har den kommentaren på tungan kan bara dra läppen över huvudet. Tack.

För att citera mig själv: ”Ingen kommer neka barnen från Råbergsskolan deras skolgång eller behov av lokaler, deras situation är absolut akut och det ska kommunen veta att de bär ansvaret för. Råbergsskolans personal ska inte heller behöva belastas mer än de redan nu när de planerar en evakuering under högst dramatiska former.”

Våra protester handlar om att värna om Kulturskolan och deras värdefulla verksamhet, att se till att elever som går kulturbaserade utbildningar inte får problem med sin skolgång och att elever som använder kultur som andrum får komma till tals. Hur kommunen ska få dessa båda verksamheter att rymmas parallellt vill vi höra mer om, det var vår agenda.

Kommunen och fastighetsägaren ska framför allt ta sitt ansvar för situationen på Råbergsskolan, de har båda brustit i sitt ansvar och barnen ska absolut evakueras. De borde inte fått gå i lokalerna i 10 års tid. Det är skamligt av både kommunen och fastighetsägaren eftersom en amatör som jag kan läsa i rapporterna att hela byggnaden borde undersökts redan 2007. Ändå väntar alla tills 2016 och plötsligt uppstår panik. Skäms!

I skrivande stund pågår förberedelser för inflyttningen och bygglovsprocessen för baracker som kan placeras ut vid Råbergsskolan är i full gång. Så äntligen händer något som kan ge barnen en hälsosam skola istället.

Så våra protester ledde inte till något alls? Tvärtom. Det går inte alltid att stoppa allt som sker men det betyder inte att protester är meningslösa, vid våra möten fick vi chansen att lyfta följande frågor:

  • Kulturskolan kommer inte användas som akut lösning på liknande situationer igen, det är ett löfte från kommunen.
  • Inga lektioner i Kulturskolans regi kommer ställas in
  • Lokalerna ska återställas i samma skick.
  • Vi behöver inte oroa oss för kostnadshöjningar eller minskad verksamhet.
  • Kommunen ska se över sin brist vad gäller kommunikation ut mot kommunens invånare eftersom information om detta sipprade ut istället för att skickas till berörda människor i god tid.
  • Vi kunde bidra till att få barn- och ungdomsnämnden att tänka på Kulturskolans elever och vad som oroar dem. Att se saken från fler håll än ett.
  • Vi kunde bidra till att vidga nämndens smala perspektiv och lyfta frågor som den psykosociala arbetsmiljön hos personalen som behövde ses över.
  • Lyfta upp risken för att lanseringen av en ny kulturbaserad gymnasieutbildning skulle tvingas ställas in vilket nämnden lovade att se över.

Ibland uppstår situationer som kräver det yttersta av människor, när man protesterar vilt men tvingas inse att en situation inte går att hejda. Då får man ett val att fortsätta skrika förtvivlat eller bidra till utveckling, vi valde det senare och kommer därför möta kommunen igen i början av februari för att återkoppla till vad som skett.

Förhoppningsvis bidrog upproret till att nämnden tänkte efter och insåg vikten av Kulturskolan, kanske visste de redan om det och trodde alla förstod vad de inte sagt. Men nu vet de. Tillsammans kom vi dock överens om att kommunikation är A och O, något som absolut kan förbättras och det har vi bidragit till.

Den insikten tar jag med mig när 2016 övergår till 2017, att stå upp för någon eller något är att visa respekt med handling. Ensam är inte stark men tillsammans kan vi flytta berg och skapa samförstånd.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s