Vi är bättre än så här

Utanför fönstret är det en vanlig ovanligt mild vinterdag. 31 december har börjat nedräkningen mot ett nytt år.

I flödet av sociala medier porlar berättelser om vad vi upplevt och vad som berört oss under 2016. Det har varit ett minst sagt omtumlande år på många vis.

Vi har fått se politiska debatter som får dagisbråken att te sig mogna och genomtänkta i jämförelse, vi har sett på medan en humanitär katastrof utan liknelse utspelar sig på Medelhavet, vi har sett på medan människor flyr från ett fasansfullt krig enbart för att mötas av tårgas i Ungern.

Vi har sett på medan hatet mot främlingar formligen vällt fram ur porerna hos människor som räds förändringar och andra etniciteter. Historien kommer inte vara nådig mot det året då vi svek mänskligheten.

Vi har fått se Åhléns lägga ut en bild inför lucia och lämna ett barn med luciakrona ensamt inför hatet i kommentarsfält, så föräldrarna till slut bad om att bilden skulle tas bort, medan företaget själva stod handfallna och hävdade att de saknade kontroll.

Vi har sett på medan boenden för flyktingar organiserat och med uppsåt bränts ner så ingen kan flytta in. Mordbrand har ansetts som ett bättre alternativ än gemenskap i ett kallt Sverige.

Men så kallt som det ser ut är det inte. Inte ens utomhus, i skrivande stund är det 4,5 grader plus där jag befinner mig. Men över snömodden blåser förändringens vindar in över Sverige.

Överallt börjar människor resa sig upp och visa civilkurage, vardagshjältar som gör små saker med stor verkan för människor som tidigare stått ensamma. Främlingar öppnar sina hem för andra främlingar, grupper för att skänka mat och förnödenheter ökar, vi ger mer till organisationer som bidrar till att förbättra världen.

Det är något som inte nämns ang lucian som Åhléns lämnade ensam. Över 15 000 kommentarer var positiva och glädjefyllda, människor samlades för att gå till angrepp mot näthatet som var knappa 200 kommentarer och antalet människor bakom ännu färre eftersom de kör med flera konton för att ”sprida hatet”. Resultetat blev hashtaggen #jagärlucia som driver kampanjen att alla kan vara lucia.

Blocket gjorde tvärtom när de lanserade en ny kampanj och tog systematiskt bort hatiska kommentarer. De slöt upp bakom människorna i sin kampanj och vägrade vika sig för näthatet.

I kampen mot hatet som en del människor bär inom sig har vi alla ett ansvar, vi kan alla bidra till att minska det. Vi kan alla hjälpas åt att få människorna som hatar att må bättre i sig själva. Det handlar om något så enkelt att lyssna. På människorna som drabbas av hat men även människorna som sprider hat, att lyssna på ursprung och orsak. Att lyssna på upplevelser och vad som saknas.

”De är inte som vi” är en vanlig kommentar som tycks ursäkta kränkande beteende. Jag tänker att ”jag är inte som du heller” men jag hatar inte dig för det.

Vi är mer än hat och vi är så mycket starkare om vi går samman. 2016 blev året då vi åsikterna haglade. låt 2017 bli det år då vi lyssnar mer och lär oss mer om det vi inte vet.

Låt 2017 bli det år då vi lyssnar mer och fördömer mindre.

Bildresultat för quotes a new year begins

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s