Essensen av den enkla hashtaggen #jagärhär

Tänk på den gången du glömde bort risken för regn, du fick gå i skyfall. Blöt in till kroppen skyndade du hem, frusen som en hund.

Eller den gången tåget inte kom och du blev fast på perrongen i över 1 timme i minus 20 grader. Då fötterna var så kalla så tårna värkte av smärta och benen var som piggelin pinnar.

Den gången du låste dig ute och fick vänta i timmar på att någon skulle komma hem. När du bara satt där och såg batteriet på mobilen dö tillsammans med ditt hopp om att få komma in i ditt hem.

Du kanske varit ny i skolan eller på ditt jobb, gått in och ut ur byggnaden under en tid utan att en enda person sagt hej.

Lite så känns det att ensam försöka motarbeta näthat. Det är kallt, ensamt, till synes hopplöst och väldigt tungt. Jag har gjort det under många år. Kommenterat, anmält, blockat. Repeat. Att ständigt bli bemött med hatiska kommentarer är en mental blästring av själen. Som att hoppa i en isvak utan bastu.

Så en dag dök den bara upp. En liten enkel liten hashtag som sa #jagärhär Som en viskning av hopp. Det var inte ens i en kommentar till mig. Vem är jag?

#jagärhär är en grupp, en gemensam tanke, en omfamning. Det är känslan av att komma in i ett varmt rum efter ett iskallt skyfall och få en varm handduk omlindad kring ens kropp. Det är värmen från tåget som väller ut genom dörrarna mot frusna själar på en snöig perrong efter tågproblem. Det är vännen som kommer med en extranyckel och släpper in dig hemma efter att du väntat i en evighet. Det är den som säger hej till dig när du är ny och inte känner någon alls, någon som ger dig en klapp på axeln och visar dig runt.

Jag är ett vi som tröttnat på det bittra näthatet som infekterar kommentarsfält. Vi är många som funnit en mötesplats där vi omfamnar varandra och hjälper varandra att bekämpa näthat. Vi är människor med olika åsikter, olika bakgrund, olika åldrar, olika liv men samma agenda: Inget mer hat.

Vi har bestämt oss för att vi är mycket bättre än så här. Vi vill kämpa för en bättre och mer human värld, en mer tolerant värld. En värld av respekt. Vi är människor som stöttar andra som ser det goda i världen och ifrågasätter de som ser näthat som roande.

#jagärhär omfattar 54 000 olikheter med en gemensam likhet. Vi tolererar inte hat. Det är essensen.

Vi har redan påverkat debattklimatet till att bli några grader varmare, vi har fått moderatorer att börja arbeta hårdare med granskning av kommentarer, vi har fått människor att lyfta upp ögonen och se att hen inte är ensam att kämpa mot hat.

Vi har fått människor att tänka innan de kommenterar, att debattera sakligt och skippa kränkande kommentarer. Vi ser att människor vågar lyfta frågor och vågar protestera mer mot näthat.

En liten tyst viskning #jagärhär, en hand på axeln #jagärhär, ett handslag av förtroende #jagärhär och tillsammans sluter vi upp mot hatet #jagärhär

Pelle Husvalls foto.

3 reaktioner på ”Essensen av den enkla hashtaggen #jagärhär

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s