”Det har alltid varit så här…

Det ultimata slapptaskiga svaret när människor inte orkar bry sig för det innebär att de måste tänka efter. Orka ifrågasätta när det bara går att låtsas som att det regnar. Det drabbar ju inte dem personligen.

Varför bry sig? Liksom.

Ingen bryr sig att ett flak med testosteronpumpade tonåringar rullar ut i arbetslivet med attityden att de har rätt att se till att döttrar inte kommer hem. Som om kvinnor inte kan bestämma själva var de vill vara, när eller med vem. Som om nybakade studenter från bygg är gåvan till kvinnligheten. De som hävdar att ”döttrar ligger på rygg” för deras skull. Den attityden som tillhör stenåldern till. Den hänger väl inte ihop med att ”män/killar” frias från våldtäkt regelbundet?

Det är ju inte deras söner eller deras döttrar så varför bry sig? Studenternas omogna beteende kommer ju att ”gå bort”. För det blev ju ”män” av de andra till slut.

Är det manligt och naturligt att först vara ett svin och bete sig som ett arsle mot kvinnor och därefter bli smartare? Som något sorts utvecklingssteg?

Betedde vi oss bättre i samma ålder? Sant är att första arslet att bete sig illa inte föddes för 18-/19 år sedan. Långt ifrån. Tiden var tyvärr mycket mer tillåtande på 90-talet. Anmäla till skolan eller polisen att någon tafsade på en eller juckade mot en när man gick genom en korridor? Hur skulle man kunnat anmäla något som ansågs vara ”normalt beteende” bland killar? ”De tyckte om oss…” var ursäkten från vuxenvärlden.

Idag är attityden mycket bättre. Inte bara vi som tvingats utstå detta under skoltiden och långt senare vet att det är fel utan även samhället har insett att det är fel. Att attityden mot tjejer och kvinnor varit käpprätt åt helvete. Vi är inte köttstycken eller villebråd färdiga att bära hem för att användas efter behag. Vi är inga ägodelar.

Den lilla skaran av ”män” som muttrar ”det har alltid varit så” är de rädda stackarna som känner att vinden ändrats, de som inser att det inte är vi som höjt rösterna och fräst om ”killars/mäns” dåliga beteende genom åren som måste ändra på oss utan tvärtom de som bidragit till att det kunnat fortgå. Ryggdunkarna, de tysta medhållarna, de som tafsat, lekt juckande hundkräk eller helt sonika bara förnöjt kollat på. Det är den skaran som måste ändra attityd. Vinden blåser inte i deras ryggar längre utan piskar deras ansikten. Med all rätt.

Och varför bry sig nu då? Varför reagera med våldsam ilska mot några ”oskyldiga” texter på studentflak? De är ju ”bara ungdomspåhitt”. Inte våldtäkter in the making.

Enkelt. Det vi tillåter är det som fortsätter. Studenterna med denna brist på mogen kvinnosyn är på väg ut till arbetsplatser, helger på kryssningar, festivaler runtom i Sverige, parker under ljusa sommarnätter, privata fester. Semestrar utomlands. De är på väg in mot samhället där barn på väg att växa upp och ser deras beteende. Barn gör ju som bekant som vuxna gör. Eller i detta fall ”vuxna”.

Så frågan är nu. Hur vill vi ha det? Vilken framtid vill vi ha? Vilka förebilder vill vi ge våra barn? Vilken attityd vill vi att våra söner och döttrar växer upp med? Den som ”alltid varit” med sin unkna doft eller en ny, fräsch, respektfull och förtroendeingivande attityd?

Bildresultat för quotes don't expect to see change

”Män/killar” är medvetet skrivet inom situationstecken eftersom inga riktiga män eller killar ser kvinnor eller flickor som köttstycken. De som gör har inte mognat klart ännu oavsett ålder.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s